Kiürült a kassza a zuglói városgazdálkodási cégben, az új polgármester az MSZP-s Tóth Csabát sejti a háttérben

2024. október 8. – 20:40

Másolás

Vágólapra másolva

Nem vagyok status quo-párti, hozzá fogok nyúlni a dolgokhoz – mondta Rózsa András, Zugló nemrég hivatalba lépett momentumos polgármestere kedden az ATV Egyenes beszéd című műsorában.

Rózsa András október elsején vette át a zuglói önkormányzat vezetését, korábbi ígéreteinek megfelelően pedig a képviselőtestület egyik első intézkedésként egyből le isváltotta a Zuglói Városgazdálkodási Közszolgáltató Zrt. vezérigazgatóját – a kerület legfontosabb cégének vezetésével átmenetileg Baranyai Zsoltot bízta meg.

Az ATV stúdiójában a céggel kapcsolatban azt mondta, súlyos a helyzet, ugyanis augusztus elejére az útkarbantartásra szánt keret 100 százalékban, a zöldfelületekre szánt keret pedig 95 százalékban kifogyott. Az önkormányzati cég ezzel jövő áprilisig költötte el az útkarbantartásra szóló keretet, az útszerződés ugyanis akkor jár le, mondta Rózsa.

Szerinte a cég kasszájának kiürülése mögött volt politikai megrendelés, ennek hátterében azonban nem Horváth Csabát, az előző zuglói polgármestert, hanem a korábbi MSZP-s zuglói országgyűlési képviselőt, Tóth Csabát gyanítja. A volt polgármester mellett Tóth ellen egyébként szintén büntetőeljárás folyik a kerületet érintő korrupciós bűncselekmények miatt. Rózsa azt mondta, ígéreteinek megfelelően megkezdték a cég átvilágítását, ha szükségesnek tartják megteszik a jogi lépéseket.

Az önkormányzat elmondása szerint ehhez képest valamivel jobb helyzetben van. „Azt nem mondom, hogy dúskálunk a pénzben, mert egy ellenzéki önkormányzat egyébként sem dúskál a pénzben” – fogalmazott a polgármester, hozzátéve, hogy Horváth Csaba legalább nem követte el azt a hibát, hogy többletkötelezettségeket vállaljon a választások után, és ezzel kiürítse a kasszát, vagyis Rózsa szerint „ebben a tekintetben korrekt volt” a volt polgármester.

A zuglói polgármester garázsadó eltörlése utáni hasonlóan látványos intézkedésként a kizárólagos lakossági parkolásról beszélt, szerinte az egész parkolási rendszert át kell gondolni Zuglóban és ezt meg is fogják tenni.

A belvárosi beruházásokkal kapcsolatban Rózsa azt mondta, a Dürer Kert kapcsán már nem tudnak semmit csinálni, annak idején szerinte nem volt elég éber az önkormányzat. A Bosnyák térre tervezett beruházással kapcsolatban egy megegyezésre törekednek a beruházóval, amely értelmében fizetnének a kerületnek. Hogy pontosan mennyit, arról még alkudozni kell: Rózsa szerint a beruházó korábban 2,9 milliárd forintot ajánlott, amelyet Horváth Csaba 3,5 milliárdra tornázott volna fel. A momentumos polgármester szerint itt véget is értek a tárgyalások és új fejlemény nem történt az ügyben, legalábbis az átadás-átvétel során ez derült ki. Ahogy korábban megírtuk, a XIV. kerületi Bosnyák térre Balázs Attila és cége, a Bayer Construct épít irodanegyedet, amelyet 244 milliárd forintért már meg is vett a magyar állam.

Rózsa András október elsején vette át a zuglói önkormányzat vezetését, a momentumos polgármester a kerületet 2019 óta irányító MSZP-s Horváth Csabát váltotta. A visszaélésgyanús ügyek miatt a momentumos Rózsa András külön indult a júniusi önkormányzati választáson és Hadházy Ákos támogatásával váltotta le Horváthot. Rózsa András a szavazatok 36,61 százalékát szerezte meg, a második a fideszes Borbély Ádám lett (32,18 százalék), Horváth Csaba csak a harmadik helyet csípte el (21,37 százalék). Horváth azóta be is jelentette, hogy visszavonul a közélettől, a korábbi polgármester ellen egyébként jelenleg büntetőeljárás is zajlik. Korrupciós bűncselekmények miatt emeltek vádat ellene, valamint Baja Ferenc volt szocialista miniszter, Molnár Zsolt és Tóth Csaba ellen a zuglói és az újbudai parkolási rendszer ügyében. A folyamatban lévő ügyekről ebben a cikkünkben írtunk bővebben.

Az október eleji alakuló ülésen meghozott döntések értelmében Zugló valamennyi gazdasági társaságának vezetésére nyílt pályázatot írnak ki. Ekkor döntöttek a 2019-ben bevezetett garázsadó megszüntetéséről is. A rendeletmódosítás alapján 2025. január 1-től a zuglói magánszemélyeknek nem kell építményadót fizetniük a saját tulajdonukban álló garázs után, ha azt maguk használják. Az adót a jövőben csak azoknak kell fizetniük, akik bérbe adják a garázsukat.

Rózsa András ATV-s szereplése azért is érdekes, mert a momentumos politikus júniusban arról is beszélt a Telexnek, regnálása idején az ATV és Fiala János televíziós műsorvezető sem számíthat a zuglói önkormányzat megrendelésére. Két éve ugyanis kiderült, hogy a zuglói önkormányzat havonta nettó 666 ezer forintot fizet az ATV-nek, hogy havonta legalább háromszor foglalkozzanak a műsorokban Zugló ügyeivel. Ez leginkább azt jelentette, hogy az önkormányzat pénzéből biztosítottak Horváth Csabának megjelenési felületet az ATV műsoraiban. Hasonló szerződése volt az önkormányzatnak Fiala Jánossal, a Keljfeljancsi YouTube-csatornáján heti rendszerességgel szerepelt a zuglói polgármester.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!