A nyerészkedésnek vége, üzente Zugló új polgármestere, aztán leváltották a városgazdálkodási cég vezetőjét

2024. október 7. – 19:56

A nyerészkedésnek vége, üzente Zugló új polgármestere, aztán leváltották a városgazdálkodási cég vezetőjét
Rózsa András, Zugló új polgármestere a képviselő-testület alakuló ülésén – Fotó: Máté Podlussány/Zuglói Önkormányzat

Másolás

Vágólapra másolva

„A kerületre, Zuglóra korábban árnyékot vető üzleti és politikai köröknek innen üzenem: a nyerészkedésnek vége! A munka viszont most veszi kezdetét” – mondta hétfőn Rózsa András, Zugló új momentumos polgármestere a képviselő-testület megalakulása alkalmából.

Budapest 14. kerületét 2019 óta az MSZP-s Horváth Csaba vezette. A visszaélésgyanús ügyek miatt a momentumos Rózsa András külön indult, és Hadházy Ákos támogatásával leváltotta Horváthot. Rózsa András a szavazatok 36,61 százalékát szerezte meg, a második a fideszes Borbély Ádám lett (32,18 százalék), Horváth Csaba csak a harmadik helyet csípte el (21,37 százalék). Horváth azóta be is jelentette, hogy visszavonul a közélettől. Ellene egyébként jelenleg büntetőeljárás zajlik. Korrupciós bűncselekmények miatt emeltek vádat ellene, valamint Baja Ferenc volt szocialista miniszter, Molnár Zsolt és Tóth Csaba ellen a zuglói és az újbudai parkolási rendszer ügyében.

A júniusi választások eredményeképpen a 21 fős zuglói képviselő-testületben többségben vannak a momentumos polgármester mögött állók: a DK 5, a Momentum 4 és a Civil Zugló 2 képviselője. Ehhez jön még a polgármester szavazata, így alakul ki a szűk többség. (Frissítés: Cikkünk eredeti verziójában tévesen szerepelt, hogy az MKKP és a Szikra Mozgalom tagja a testületnek, a hibáért elnézést kérünk.)

A hétfői nyitó ülésen az új polgármester és a képviselők letették az esküt. A polgármester ígéretének megfelelően az egyik első intézkedésként azonnali hatállyal visszahívták a Zuglói Városgazdálkodási Közszolgáltató Zrt. vezérigazgatóját. A kerület legfontosabb cégének vezetésével a testület – az új vezérigazgatói pályázat lebonyolításáig – Baranyai Zsoltot bízta meg. Az alakuló ülésen meghozott döntések értelmében Zugló valamennyi gazdasági társaságának vezetésére nyílt pályázatot írnak ki – olvasható a zuglói önkormányzat közleményében. Rózsa András korábban azt mondta: revizorral veszi át a polgármesteri hivatalt, átvilágítják az önkormányzati cégeket, minden szerződést megvizsgálnak, és ahol problémát találnak, jogi lépéseket tesznek.

Emellett megszűnik a 2019-ben bevezetett garázsadó. A rendeletmódosítás alapján 2025. január 1-től a zuglói magánszemélyeknek nem kell építményadót fizetniük a saját tulajdonukban álló garázs után, ha azt maguk használják. Az adót a jövőben csak azoknak kell fizetniük, akik bérbe adják a garázsukat.

Az első ülésen Rózsa András polgármester helyettesének Busznyák Imrét választották meg. Az általános alpolgármester az elmúlt öt évben is képviselő volt a kerületben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!