Pankotai Lili első fokon elbukta a volt iskolája ellen indított pert

Legfontosabb

2024. október 8. – 14:12

Pankotai Lili első fokon elbukta a volt iskolája ellen indított pert
Pankotai Lili és Zeller Judit, a TASZ ügyvédje interjút ad 2023. január 23-án, mielőtt pert indítottak Pankotai volt iskolája, a pécsi Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnázium ellen – Fotó: Huszti István / Telex
Gűth Ervin
Pécsi tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

Megalapozatlannak találta elsőfokú ítéletében a Pécsi Törvényszék Pankotai Lili keresetét egykori gimnáziuma ellen, azaz a bíróság szerint nem volt megállapítható a zaklatás, nem valósult meg Pankotai ellehetetlenítése.

Pankotai Lili két évvel ezelőtt lett országosan ismert. Még középiskolásként slam poetryt adott elő a Szolidaritás a tanárainkért című rendezvényen. A szöveg trágársága miatt sokan, köztük a kormányzati propaganda prominensei a végzős diáklány és iskolája, a pécsi Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziuma ellen fordultak. Az iskola nyilvános posztban határolódott el Pankotai Lilitől, aki később úgy érezte, hogy az iskola nyomására, a bánásmód miatt, valamint a politikai véleménye miatt kénytelen otthagyni az intézményt.

A Telexnek adott interjúban jelentette be 2023 januárjában, hogy a Társaság A Szabadságjogokérttal (TASZ) közösen pert indít a volt iskolája ellen, amiért a véleménynyilvánítása miatt megalázták. Pankotai Lili az mondta, nem személyes bosszúról van szó, inkább példát akar mutatni mindenkinek, és szerinte vissza kell tolni a határokat.

A TASZ és az egykori gimnazista szerint az iskola zaklatta, ez vezetett ahhoz, hogy 2022 novemberében elhagyta az intézményt. Többek között a nyilvános elhatárolódást, az igazgatói számonkéréseket és azt az esetet rótta fel, amikor az iskola igazgatója felmérést végzett a tanárok körében, hogy szeretnék-e a továbbiakban is tanítani a végzős diákot. Ezután közölte a lánnyal, hogy egy kivételével a tanárai a jövőben nem szeretnének vele együttműködni.

Egy ideig úgy tűnt, hogy peren kívüli egyezség is jöhet, ezért szünetelt is az eljárás, azonban kedden, első fokon a Pécsi Törvényszék hirdetett ítéletet, elutasították Pankotai Lili keresetét. A zaklatás, az egyenlő bánásmód hiánya vagyis a sértett ellehetetlenítése a bíróság szerint nem volt megállapítható. Az iskolai számonkérések a nyilvánosan előadott slam stílusára és nem annak tartalmára vonatkoztak, valamint a diáklány hiányzásaival és tanulmányi eredményeivel volt probléma. Az ítélet többek között arra is hivatkozott, hogy Pankotai Lili felszólalása nem volt egészében politikai vélemény, emiatt pedig nem élvezi a politikai véleményekre vonatkozó jogi védelmet.

A diáklány egymillió forint sérelemdíjat és bocsánatkérést kért az egykori iskolájától. Az ítélet nem jogerős, a fellebbezésről az írásbeli indoklás értékelése után döntenek.

A cikk szerzője a Pécsről szóló Mecseki Müzli hírlevél szerkesztője, amire itt lehet feliratkozni.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!