Vitézy Dávid: Dísznek nem tudok odaülni Karácsony mellé a politikai versenyünk után

2024. október 2. – 16:29

Másolás

Vágólapra másolva

Öt frakció együtt egyeztetett Karácsony Gergellyel kedden a városházán. Ott volt a Fidesz, a Kutyapárt, a DK, a Tisza Párt és a Vitézy Dávid-LMP képviselője is. A találkozó „korrekt hangulatú volt”, a beszélőviszony létrejött, de sokra azért még nem jutottak – erről beszélt Vitézy a sajtónak a keddi háttérbeszélgetésén.

Itt egyrészt arról vitáztak, ki üljön a Fidesz mellé a közgyűlésben. Vitézy szerint nagyon senki sem akart, így végül ők fognak a Fidesz mellett ülni, a másik oldalukon pedig a DK. Azt is bejelentette a főpolgármesternek, hogy ő lesz a Vitézy Dáviddal Budapestért-LMP frakcióvezetője.

Ezeknél talán lényegesebb, hogy ezen a közös megbeszélésen sem egyeztek meg főpolgármester-helyettesben, így még mindig fennáll a patthelyzet: Karácsony Gergely ragaszkodik ahhoz, hogy Kiss Ambrus továbbra is a helyettese legyen, mellette Vitézy Dávidot is elfogadná, Kisst viszont a Tisza Párt nem akarja megszavazni. Így Karácsony tartja magát ahhoz, hogy nem fog helyettest javasolni.

„Elmondtam Karácsony Gergelynek, ha az én nevem felmerül, akkor annak kemény feltételei lesznek. De idáig nem jutottunk, hiszen valójában a Kiss Ambrushoz kötött feltétel miatt ez nem is volt valódi felkérés. Az biztos, hogy nem jelentkeztem erre, és

dísznek nem is tudok odaülni mellé a politikai versenyünk után, csak ha felhatalmazást kapok a programom érdemi elemeinek megvalósításához, és befolyásom van az ezekhez szükséges források elköltésére”

– mondta Vitézy arról, hogy az ő neve is felmerült helyettesként Magyar Péter részéről. Ezeket a feltételeket nem akarta részletezni, de annyit mondott, hogy nem akar egy bürokratikus helyettes lenni, csak ha érdemben tenni is tud valamit. Szerinte a közlekedésben, a városfejlesztésben, a rendészetben és a lakhatásban tudna a legtöbbet elérni.

Ha Karácsony nem javasol főpolgármester-helyetteseket, akkor a főispánnak joga van ahhoz, hogy jelöljön valakit erre a pozícióra. Vitézy azt állítja, hogy ha a főispán őt jelölné ki, nem vállalná, nehogy előjöjjön az a narratíva, hogy a Fidesz őt akarja.

Karácsony Gergely a Telexnek adott interjújában arról beszélt, hogy a Tisza Párt szerelmes lett Vitézybe, és egy „mesterterv szerint Vitézy minden hatalmi jogkört magához ragadva kvázi főpolgármesterként vezetné a várost. Ez azt jelentené, hogy a Fidesz vesztes jelöltje veszi át a hatalmat az ellenzéki többségű és értékrendű fővárosban”.

A frakcióvezető erre most úgy reagált, „fogalmilag lehetetlen”, hogy a főpolgármester-helyettesnek több joga legyen, mint magának a főpolgármesternek, erre pedig javaslatot sem tettek. Vitézy szerint ugyanakkor Karácsonynak „extrém módon” széles a jogköre a többi polgármesterhez képest, de ezeket még Tarlós István harcolta ki. Például korlátlanul és indokolás nélkül vétózhat, és előterjesztői elsőbbsége is van. Csak eddig ezeket a jogköröket sem Tarlósnak, sem Karácsonynak nem kellett használnia, mert többségük volt a közgyűlésben, most viszont változott a helyzet.

A nagy vita most az szmsz-módosításokon megy. Vitézy jó pár módosítást kezdeményezett, például, hogy

  • a főpolgármester két ülés között ne dönthessen egyszemélyben a közgyűlés nélkül (ahogy a kormány is teszi néha a veszélyhelyzetre hivatkozva) például a nemzetközi sporteseményre való pályázatról, a fővárosi cégek beruházásainak prioritásairól (útfelújítások, közműberuházások), uniós pályázatokról, agglomerációs tarifa megállapodásról vagy épp a gazdasági társaságok alapítói, tulajdonosi jogkörébe tartozó kérdésekről.
  • A BKK, a BKV, a Budapesti Közművek vezérigazgatóinak munkáltatói joga szálljon vissza a Fővárosi Közgyűlésre a főpolgármesterről.
  • A közgyűlés dönthessen a fővárosban élőket különböző ügyekben megszavaztató Budapesti Lakógyűlések kérdéseiről.
  • Budapest brüsszeli képviseletének vezetőjét ezentúl a közgyűlés válassza – Vitézy szerint erre a tisztségre a Tisza Pártnak kéne jelölnie, nem a Párbeszédnek.

Vitézy szerint vannak olyan javaslatai, amiket Karácsony elfogadna, de vannak, amikhez ragaszkodik: a cégvezetőkből például nem enged, ahogy a budapestiekkel konzultáló lakógyűlésekből sem.

Karácsony erről a hétfői sajtótájékoztatóján még azt mondta, 19 főpolgármesteri jogkörből enged, de a cégvezetőkhöz ragaszkodik, ahogy ahhoz is, hogy két ülés között a főpolgármester is eljárhasson különböző ügyekben.

Az szmsz-ről (a módosítókkal együtt) pénteken, már az alakuló ülésen szavaznak. Ha azt nem szavazzák meg, akkor egyelőre marad a régi szmsz, és úgy tűnik, főpolgármester-helyettes nélkül vágnak neki az új ciklusnak.

Vitézy végül azt is mondta, hogy úgy tűnik, ő fogja vezetni a Klímavédelmi, Közlekedési és Városfejlesztési Bizottságot – ha a közgyűlés ezzel megbízza.

A viták ellenére Vitézy még mindig úgy gondolja, hogy nem fog feloszlani a közgyűlés. Már csak azért sem, mert ehhez négyötödös többség kéne, tehát majdnem az összes párt kéne ehhez, és a pártok ebben nem tudnának megegyezni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!