Költségvetés, háborúellenes akcióterv, választási törvény – sűrű lesz az ősz

2024. szeptember 30. – 12:59

Másolás

Vágólapra másolva

Kövér László nem tervez hosszú parlamenti szezont az őszre: a mostani tervek szerint csak 18 plenáris ülés lesz, és az utolsó, december 2-i ülés után be is zárják a házat. A menetrend azonban még szinte biztosan változni fog, és több rendkívüli ülést is összehívhatnak decemberben. A hírek szerint például a jövő évi költségvetést is csak december közepén fogadja el az Országgyűlés.

A kormány júniusban leadott törvényalkotási programja szerint 25 javaslatot biztosan átnyomnának a parlamenten ősszel, és még ehhez jöhetnek hozzá az éjszaka benyújtott, kivételes eljárásban tárgyalt salátatörvények, ahogy azt az elmúlt években már megszokhattuk. A terv szerint a Korrupcióellenes Munkacsoport javaslatai alapján módosítanák az uniós források felhasználásának ellenőrzéséről szóló törvényt, és átírnák a munka törvénykönyvét, az adótörvényt, valamint az atomenergiáról szóló törvényt is.

A legfontosabb és legtöbb embert érintő törvényjavaslat azonban a 2025-ös költségvetés lesz. Gulyás Gergely az áprilisi kormányinfón jelentette be, hogy a kormány – szakítva a több mint egy évtizedes hagyománnyal – nem terjeszti be nyár elejére a jövő évi költségvetést, hanem megvárják az amerikai elnökválasztás eredményét, és utána nyújtják csak be.

Ugyancsak ősszel kerülhet a parlament elé a kormány háborúellenes akcióterve, amellyel köteleznék a pártokat és médiumokat arra, hogy a forrásaikat tegyék átláthatóvá, a bankoknak és a multiknak pedig még nagyobb mértékben kell majd hozzájárulniuk az ország védelmi költségvetéséhez. Ősszel módosítják még a választási törvényt is, újra kell rajzolni a választókerületi térképet a 2026-os országgyűlési választásra. Ebben a cikkükben írtunk arról, hogy még milyen fontosabb törvények várhatók ősszel.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!