Eddig 700 magyar diák ment külföldre tanulni a „magyar Erasmus” programmal

2024. szeptember 26. – 06:46

Másolás

Vágólapra másolva

Idén augusztusban több mint 200, szeptemberben pedig több mint 500 magyar egyetemi hallgató ment külföldre tanulni a „magyar Erasmusként” emlegetett Pannónia programmal – tudta meg a Népszava a programot kezelő Tempus Közalapítványtól.

A Pannónia program azután jött létre, hogy az uniós kormányok képviselőiből álló EU Tanács 2022-ben egy szinte egyhangú határozattal többek között kizárta a közérdekű vagyonkezelő alapítványokat (így például az MCC alapítványát) és az ilyen fenntartású intézményeket, mint a modellváltó 21 magyar egyetemet minden kötelezettségvállalásból. Ez nem jelentette, hogy egyből kiesnek az Erasmus oktatási csereprogramból. A kormány és a program együttműködő szervezete, a Tempus korábban azt állította, idén június végéig minden feltétel adott, vagyis még lett volna idő a megállapodásra.

Ahogy arról korábban írtunk, a Pannónia program idén januári létrehozásakor Hankó Balázs – akkor még felsőoktatási államtitkárként –, kijelentette, hogy ez nem az Erasmust helyettesíti, de augusztusban Vitályos Eszter kormányszóvivő már erre utalt. Szeptemberben Hankó kultúráért és innovációért felelős miniszterként azt állította, hogy az érintett egyetemeket „kizárták” az Erasmusból, amit nem sokkal korábban a Tempus cáfolt a Telexnek, de küldeni már valóban nem tudnak diákokat a 21 egyetemről, csak fogadni. (Ezt azóta a hallgatói önkormányzatok szervezete is megerősítette az RTL-nek.)

A Népszava szerint a Pannónia programban részt vevők száma egyelőre jócskán elmarad a kormány várakozásaitól. Hankó még államtitkárként arra számított, hogy a Pannónia programban idén 8 ezren vehetnek részt, ám a Tempus által közölt számok alapján a Népszava szerint ennek eddig még a tíz százalékát sem sikerült elérni.

Az alacsony számok a lap szerint azért is meglepőek, mert a Tempus Közalapítvány tájékoztatása szerint a Pannónia programban már több mint négyezer egyetemközi együttműködés jött létre a hazai modellváltó egyetemek és külföldi intézmények között. A program weboldalán több mint száz célország van megjelölve az Egyesült Királyságtól kezdve Dél-Koreáig, vagyis a lehetőség elvben adott, hogy a magyar hallgatók részt vegyenek a programban – írja a lap.

Az Erasmus+ programban tavaly még mintegy 10 ezer magyar hallgató vett részt (nem csak a modellváltó, hanem az összes egyetemről és főiskoláról).

A 2022-es tanácsi határozattal a vagyonkezelő alapítványok uniós kötelezettségvállalási tiltása mellett nagyjából 6,3 milliárd eurónyi felzárkóztatási forrást is befagyasztottak. Ha a kormány december közepére nem teljesíti az elvárt 17 feltételt, az összeg nagyjából időarányos része, több mint egymilliárd euró veszik el végleg.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!