Bezár a szekszárdi és az egri börtön

2024. szeptember 25. – 13:41

Másolás

Vágólapra másolva

Megkezdik a Heves és a Tolna Vármegyei Büntetés-végrehajtási Intézet kiürítését – közölte a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) szerdán az MTI-vel.

Makula György ezredes, a BvOP kommunikációs főosztályának vezetője elmondta, szekszárdi és az egri börtön is korszerűtlenül, kis férőhely-kapacitással működtek, ráadásul nagyon magas rezsiköltségekkel. Hasonló okokból döntöttek még a nyáron a győri börtön kiürítéséről, igaz, ott egy márciusi szökési kísérlet is szerepet játszott a BvOP döntésében.

A börtönökben ráadásul egyre nagyobb teret nyernek az okos eszközök és informatikai innovációk használata, ezeket a fejlesztéseket pedig csak aránytalanul nagy ráfordítással tudták volna megvalósítani a szekszárdi és egri intézményben. Makula elmondta, a következő lépcsőfok a mesterséges intelligencia alkalmazása lesz az új csengeri intézetben, Magyarország első high-tech börtönében. Ahogy arról korábban beszámoltunk, az 1500 férőhelyes börtönben olyan technológia lesz, amellyel a fogvatartottak útját teljes mértékben kontrollálni lehet, és a mesterséges intelligencia segítségével elemzik majd a viselkedésüket, arckifejezésüket.

A fogvatartottakat más büntetés-végrehajtási intézetekbe szállítják át, a kiürített épületek sorsáról pedig később döntenek. A börtönök kiürítését várhatóan novemberben fejezik be. Makula György hangsúlyozta, az intézetek kiürítése nem jár elbocsátással, a szekszárdi és egri börtönben eddig szolgálatot teljesítők új szolgálati helyen és beosztásban folytathatják pályafutásukat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!