Kulcsok helyett arcfelismerő rendszerrel nyílnak majd az ajtók az épülő csengeri börtönben

2024. január 12. – 13:40

Kulcsok helyett arcfelismerő rendszerrel nyílnak majd az ajtók az épülő csengeri börtönben
Épülő börtön Csengeren – Fotó: BvOP

Másolás

Vágólapra másolva

Arcfelismerő és videóanalízáló rendszerrel is felszerelik a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Csengeren épülő, 1500 férőhelyes börtönt – mondta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, Rétvári Bence pénteken egy budapesti sajtótájékoztatón. Az államtitkár szerint ún. „okosbörtönöket” már 2018 építenek világszerte. Már a hazai intézményekben is vannak digitális eszközök, amiket használnak kihallgatáshoz, kapcsolattartáshoz, ügyintézéshez.

Rétvári azt mondta, hogy az új büntető törvénykönyv Európa egyik legszigorúbb ilyen jogszabálya, ezért több bűnözőt és hosszabb időre juttatnak börtönbe a bíróságok, így nagyobb kapacitásra van szükség, több börtön is kibővült már. Az államtitkár kitért arra is, hogy nem véletlenül választották a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei térséget. A csengeri börtön ugyanis hétszáz munkahelyet teremt majd, már folyik a börtönőrök toborzása, akik akár nettó 400 ezer forintot kereshetnek havonta.

Az államtitkár kifejtette, hogy csengeri börtönben olyan technológia lesz, amellyel a fogvatartottak útját teljes mértékben kontrollálni lehet, és a mesterséges intelligencia segítségével elemzik majd a viselkedésüket, arckifejezésüket. Ha nem a megszokott módon viselkednek, a rendszer jelzést küld a felügyelőknek, hogy fel kell készülni valamilyen rendkívüli eseményre. Ez még biztonságosabbá teszi a fogvatartást, a szökési lehetőséget a minimálisra szorítja.

A csengeri börtön átadása szeptember 30-án lesz – közölte Biczó László dandártábornok, aki elmondta azt is, hogy minden zárkában lesz „informatikai eszköz”, így az elítélt zárt online csatornán tudja intézni az ügyeit, illetve naprakész információkhoz juthat adatairól, pénzéről, kérelmeinek elbírálásáról, munkabeosztásáról. Biczó szerint a börtönajtók kulcs nélkül, arcfelismerő rendszerrel működnek majd. A fogvatartottak száz százalékos foglalkoztatása érdekében lesz egy kétezer négyzetméteres munkacsarnok is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!