Menthetetlen a győri börtön, pár hónapon belül kiürítik

2024. július 3. – 14:51

Menthetetlen a győri börtön, pár hónapon belül kiürítik
Az épületben a magyarországi fogvatartottak alig 1 százalékát őrzik, ehhez képest igen drágán működik – Fotó: Laczó Balázs/ Telex
Laczó Balázs
Laczó Balázs
Győri tudósító
Sudár Ágnes
Sudár Ágnes
Győri tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

A Győr-Moson-Sopron Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetet néhány hónapon belül kiürítik, a fogvatartottakat más börtönökbe szállítják át – közölte a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) az MTI-vel. A szervezet ezt a döntést a biztonsági és a fenntarthatósági szempontok mérlegelése után tette meg. Indoklásukban utaltak arra az idén márciusban történt fogolyszökési kísérletre, amikor egy letört ágylétra darabjával akarták kibontani zárkájuk falát fogvatartottak Győrben. A szökési kísérletet időben észlelték, így az elítélteknek esélyük sem volt a szökésre.

Most azonban arról is beszámolt Makula György ezredes, a kommunikációs főosztály vezetője, hogy a szökési kísérlet után indult belső vizsgálat súlyos megállapításokat tett. Ez vezetett a döntéshez is, mert kiderült, hogy az 1910-es években épült börtön műszaki állapota nagyon leromlott. A biztonságos fogva tartás feltételeit sem lehet már teljeskörűen biztosítani, ezért tudták a fogvatartottak egy egyszerű fémdarabbal megbontani a falazatot.

Kicsi a börtön, de igen drága fenntartani

Mindeközben az épület felújítása, átalakítása aránytalanul magas költséggel járna, nem beszélve a megfelelő biztonságtechnikai eszközök felszereléséről. A régi épület műszaki megoldásai elavultak, az ingatlan nem szigetelt, régiek a nyílászárók, korszerűtlen a fűtés-, víz- és villamos hálózat – derült ki a közleményből.

Végül annak mérlegelése után döntöttek így, hogy a győri börtönben mindössze 165 embert tartanak fogva, ez pedig büntetés-végrehajtási szervezet elhelyezési kapacitásának 1 százalékát sem éri el, üzemeltetése mégis majdnem annyiba kerül, mint a nagyobb börtönöké.

Ezért néhány hónapon belül kiürítik a győri belvárosban, a törvényszék mellett álló épületet és a fogvatartottakat más börtönökbe szállítják. Makula György arra is kitért, hogy ez nem jár elbocsátással, új beosztásba kerülnek a dolgozók és a BVOP külön buszokat indít, hogy a munkatársakat a lakhelyükhöz legközelebb eső, másik börtönben tudják tovább foglalkoztatni.

A Telex tudomása szerint a döntésben szerepet játszott az is, hogy a büntetés-végrehajtás egyre nehezebben tudta biztosítani a szükséges dolgozói létszámot. Így nem csodálkozhatunk azon sem, hogy inkább az emberek megtartását tűzik ki célként. A legközelebbi börtön Veszprémben működik, Győrtől 75 kilométerre, de gyorsforgalmi úton könnyebben megközelíthető Sopronkőhida vagy akár még Szombathely is.

Felmerülhet kérdésként az is, hogy miután a hagyományos bírósági, rendőrségi, ügyészségi kihallgatások során Győrben komoly előnyt jelentett a BV-intézet közelsége, mennyit veszítenek ebből az új helyzet miatt. Ám már így is évek óta gyakorlattá vált a távmeghallgatás, és ez akár teljesen átveheti az elővezetés szerepét.

Még csak 9 éve, hogy lefalazták a vécéket

Az épületen 2021 nyarán végezték az utolsó felújítást, ekkor a homlokzat renoválták, a városképet tehát nem csúfította el a belülről sokkal aggályosabbnak tűnő objektum. Viszont még csak 9 éve annak, hogy egy olyan elemi problémát kezdhettek el orvosolni a régi szemléletet türköző épületben, mint a vécé intim környezete. Már Gönczöl Katalin is bírálta ombudsmanként a magyar börtönök vécéit, és amikor a nagy zárkák után a kis zárkák vécéinek leválasztását vették tervbe, egy sajátos, évszázados problémával találkoztak Győrben.

A régi törvényszéki fogház épülete kis alapterületű zárkákkal épült, nem volt még vízöblítéses illemhely, ezért a tervezők nem is hagytak helyet neki az átlagosan négyszer két és fél méteres zárkákban. A vízcsöveket a folyosóról vezették be, ezért az ajtó mellett helyezték el a vizesblokkokat is, azt a néhány métert pedig az ajtó kettéosztja, a megmaradó részt fallal már lehetetlen lenne leválasztani, mert nem maradna hely. Végül az ajtókat helyezték arrébb 2015 után.

Az egyik zárka a győri börtönben – Fotó: Laczó Balázs/ Telex
Az egyik zárka a győri börtönben – Fotó: Laczó Balázs/ Telex

Bizonyosan tudhatjuk, hogy a kiürítés lehetősége már a fogolyszökési kísérlet előtt is felmerülhetett, mert Dézsi Csaba András októberig regnáló polgármester már 2022-ben kiposztolta, hogy tárgyalt Schmehl János bv. vezérőrnaggyal, az országos parancsnok biztonsági és fogvatartási helyettesével a börtön kitelepítésének esetleges lehetőségeiről. „Belügyminiszter úrnál tett látogatásom során vetettük fel ezt a kérdést, aminek a szakmai értékelése megkezdődött” – írta 2022. július 19-én.

FRISSÍTÉS: A BVOP válaszolt, nyáron megtörténik a kiürítés

Kérdéseinket elküldtük a BVOP kommunikációs osztályának, írásban azt kérdeztük tőlük:

  • Mennyiben cél az, hogy a győri börtönből áthelyezendő rabokat viszonylag közeli helyre vigyék? Sopronkőhida nyilvánvaló lehetőségként jöhet szóba: lehet-e már tudni, hogy Kőhida hány rabot, illetve bv-munkatársat vesz át? Illetve még mely börtönökkel számolnak?
  • A börtön épületével mi a céljuk: egyeztettek-e erről a győri önkormányzattal vagy állami szervvel?
  • Helyi szóbeszéd szerint már augusztusban megtörténhet a kiürítés, a közleményben néhány hónap szerepel. Lehet tudni valamit a tervezett dátumról?

Az intézet most azt válaszolta:

"A győri intézet kiürítésével kapcsolatos feladatok előkészítése jelenleg is zajlik, ezért konkrét számadatokról és időpontról jelenleg nem tudunk tájékoztatást adni, de várhatóan a nyár végéig megtörténik a fogvatartottak átszállítása. Arra törekszünk, hogy a fogvatartottak a lakhelyükhöz lehető legközelebbi bv. intézetben folytathassák büntetésük letöltését.

Az épület sorsáról még nem született döntés.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!