Szijjártó Péternek kicsit rosszulesik, hogy Orbán Gáspárnak tulajdonítják a csádi akciót

2024. szeptember 24. – 21:13

Másolás

Vágólapra másolva

New Yorkból jelentkezett be az ENSZ Közgyűlésén részt vevő Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az ATV Egyenes Beszédének keddi adásában. Szöllősi Györgyi műsorvezető többek között az ENSZ-ről, a kormány békemissziójáról, Csádról és az amerikai elnökválasztásról kérdezte a minisztert.

Szijjártó elmondta, az ENSZ alapításakor nem „likeminded országok csoportjaként jött létre”, hanem azért, hogy „mindenki beszélhessen mindenről”, azok is, akik akár utálják egymást. A miniszter szerint a nemzetközi szervezetnél a párbeszéd a cél. „Ne akarjunk korlátozásokat erőltetni” – mondta Szijjártó.

„A háborúknak nem a csatatéren, hanem a tárgyalóasztalnál van a megoldása” – mondta a külügyminiszter az orosz–ukrán háborúval kapcsolatban. Mint elmondta, a fegyverszállítások nem vezettek az ukránok győzelméhez és nem változtattak a csatatéri realitáson, helyette csak meghosszabbítják a szenvedést és a háborút. Ezért a béketárgyalás megkezdése az első cél, mert ezzel lehet megmenteni az emberéleteket.

Szijjártó szerint mivel egyelőre sem Oroszország, sem Ukrajna nem mutat hajlandóságot a tárgyalásra, kívülről kell rájuk nyomást gyakorolni. A miniszter szerint erre csak Donald Trump lehet képes, ezért az ő győzelméért kell drukkolni a novemberi elnökválasztáson.

Arra a kérdésre, mi lesz, ha Kamala Harris győz, a külügyminiszter azt felelte, minden esetben tiszteletben tartják a választópolgárok akaratát, és ebben az esetben is próbálják a lehető legjobb kapcsolatot kialakítani az amerikai kormányzattal. Hozzátette, Joe Biden esetében sem a magyar kormányon múlt, hogy olyan lett a kapcsolat, amilyen. Szijjártó az interjúban hangsúlyozta, a politika tapasztalati műfaj: szerinte a magyar kormány „nem az ízlése miatt” szurkol Donald Trumpnak, hanem azért, mert az ő elnöksége alatt sokkal nagyobb volt a biztonság, emellett a világ globális helyzetének és a magyar–amerikai kapcsolatoknak is jót tenne Trump megválasztása.

Arra a kérdésre, hogy Magyarország a békemissziójával párhuzamosan miért küld katonai segítséget Csádba, a miniszter azzal érvelt, hogy míg az orosz–ukrán háború két állam háborúja, a Száhel-övezetben terrorszervezetek ellen küldenek katonai segítséget. Szijjártó elmondása szerint ezek a szervezetek destabilizálják a helyzetet, ez pedig Európa felé is beindítja az illegális migrációt, ezért a katonai segítség Magyarország érdekét is szolgálja. A külügyminiszter azonban itt is hangsúlyozta, a magyar kormány „nem játszik hazárdjátékot”, nem küld katonákat Ukrajnába.

„Úgy látom, sokan ráérnek nagyon bonyolult összeesküvés-elméleteket gyártani, azt javaslom, dolgozzanak egy kicsit többet, és akkor kevesebb idejük lesz ilyen butaságokat gondolni” – reagált Szijjártó arra a felvetésre, miszerint a csádi missziónak ahhoz is köze lehet, hogy Oroszország éppen erősíti a jelenlétét a térségben. Az a felvetés pedig, hogy Orbán Gáspár kapcsolatai szerepet játszhattak, Szijjártó elmondása szerint kicsit rosszulesik neki, mivel személyesen ő tárgyalt Csádban.

A külügyminisztert a műsorvezető a Nemzeti Kártya-programról is kérdezte. Ahogy nemrég megírtuk, Orbán Viktor moszkvai látogatása után megjelent egy rendelet a külföldiek magyarországi munkavállalását lehetővé tévő Nemzeti Kártya kibővítéséről: ez a belaruszokat és az oroszokat is a könnyített listára rakta. A bejelentés óta a média egy része és az Európai Unió több képviselője is attól tart, hogy a magyar rendelet miatt orosz kémek is be tudnak szivárogni Európába.

Szijjártó szerint az EU vádjai – miszerint Magyarország a könnyítéssel kinyitotta a hátsó ajtót az orosz ügynököknek – nonszensz és ordas hazugság. A külügyminiszter szerint miközben az EU szigorításról beszél, tavaly az EU-s tagállamok 40 ezerrel több vízumot adtak ki belarusz vendégmunkásoknak, ennek 60 százalékát a németek adták ki. Elmondása szerint az EU-s tagállamok összesen 280 ezret adtak ki belarusz állampolgároknak, ebből csak 270-et adott ki Magyarország.

Szijjártó szerint nem történt könnyítés a beutazási szabályokban, a Nemzeti Kártya rendszere kizárólag a munkavállalásról szól. Mint elmondta, eddig 10 orosz és 4 belarusz kapott eddig Nemzeti Kártyát.

A New York Times értesüléseivel kapcsolatban – miszerint a magyar csipogós cég izraeli fedőcégként vett részt a Hezbollah elleni múlt heti akcióban – Szijjártó azt mondta, jelenleg egy hatalmas álhír-kampány zajlik, amit ő gusztustalannak tart. Hangsúlyozta, Magyarország semmilyen módon nem vett részt halált okozó eszközök eljuttatásában, ez az egész kizárólag egy összeesküvés-elmélet. Mint elmondta, a magyar titkosszolgálatok vizsgálják az ügyet, de eddig semmi nem támasztja alá, hogy bármilyen operatív tevékenységet folytattak volna más ország hatóságai.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!