Az agrárminiszter 447 sík- és dombvidéki tározó lehetőségéről beszélt

2024. szeptember 23. – 11:13

Másolás

Vágólapra másolva

Nagy István agrárminiszter volt Áder János korábbi köztársasági elnök podcastjának, a Kék Bolygónak a vendége. A beszélgetésben természetesen az aszály és az árvíz is szóba került. Nagy elmondta, az árvízi időszakban látható, kellenek a gátak, ugyanakkor a vizet meg is kell őrizni, tudni kell gazdálkodni vele, a törvényi háttér megteremtésének eredményeként az öntözéses gazdálkodásról szóló jogszabály kimondja, hogy az öntözés közérdek.

Kitért arra, hogy sikerült földeríteni 447 sík- és dombvidéki tározó lehetséges helyét, megteremtették nyolc olyan ideiglenes víztározó kisajátításának és végleges tározókká nyilvánításának lehetőségét, amelybe ötmillió köbméter vizet tudnak betárazni.

Az adásban egyébként főként a szárazságról, aszályról volt szó. Nagy elmondta, hogy az idei aszály elmaradt a 2022-es, történelmi léptékű szárazságtól. Akkor az extrém szárazság 1,2 millió hektárt érintett, ebben az évben a gazdák 390 ezer hektárról, azon belül 160 ezer hektárnyi dél-alföldi területről jelentettek aszálykárt. Nagy szavai szerint változnia kell a gazdák szemléletének. „Ha azt elfogadom, hogy változni kell, mert minden változik körülöttem, akkor már a siker útján járunk” – mondta. Áder hangsúlyozta, hogy a kulcsszó az alkalmazkodás, mert az aszályos évek ismétlődni fognak, és az azzal járó problémával nem 10-15 évenként, hanem kétévente, négyévente, vagy gyakrabban kell szembesülni. (MTI)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!