Bajánál 920 centiméter fölött tetőzhet a Duna

2024. szeptember 23. – 13:35

Másolás

Vágólapra másolva

Budapesten a szombati tetőzéshez képest már több, mint 1 métert apadt a Duna, ám az árhullám hétfőn Bajánál tetőzik kevéssel 920 centiméter felett, állt az Országos Vízügyi Főigazgatóság hétfői közleményében. A Lajtán folyamatos az apadás, így a megnyitott szükségtározó leürülése után – várhatóan a napokban – megszüntethetik a rendkívüli készültségi fokozatot és ezzel egyidejűleg megkezdődhet a helyreállítási feladatok felmérése.

Ugyanakkor intenzív apadás figyelhető meg a Duna teljes Budapest fölötti szakaszán. A figyelőszolgálatot ennek ellenére továbbra is 24 órában fenntartják a vízügy szakemberei, azonban az átvezényelt kollégák lassan visszatérhetnek saját szolgálati helyükre.

Vasárnap Pakson 806 centiméteren tetőzött a Duna, az árhullám jelenleg Bajánál tart, III. fokú készültség mellett. A térségben a hullámtéri nyári gátak szintjét meghaladta az árhullám, ezért az árvízvédelmi töltésen belül elhelyezkedő üdülőterületek, szántók, erdők víz alá kerültek. Az elöntött területek kiürítése időben megtörtént.

Homokzsákürítő önkéntesekre a bontási munkálatok során is szükség lehet, a segítség aktuális módjairól az önkormányzatok tudnak felvilágosítást adni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!