Az ellenzék jelöltje nyerte az időközi önkormányzati választást Pécsen, egyik tömbnek sem lesz többsége a közgyűlésben

2024. szeptember 22. – 19:44

Gűth Ervin
Pécsi tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

A Péterffy Attila Pécs Jövőjéért Egyesület színeiben jelölt Fürj Csaba nyerte a pécsi időközi önkormányzati választást, amit a 15-ös egyéni választókerületben azért kellett megismételni, mert az fideszes és az ellenzéki jelölt ugyanannyi szavazatot kapott. Fürj a szavazatok 58,82 százalékát kapta meg, míg ellenfele, a fideszes Kővári János 36,99 százalékon állt meg.

A részvétel alatta maradt a június 9-inek. Most a körzet választópolgárainak 30,79 százaléka ment el szavazni, míg a nyár elején 52,46 százalékuk adta le voksát.

Péterffy Attilát, a város ellenzéki polgármesterét nyár elején nagy többséggel újraválasztották, de a mostani jóval színesebb közgyűlésben az ellenzéki pártok elvesztették stabil többségüket. A város döntéshozó testületében a mostani időközi választás után sem lesz többsége se az ellenzéki polgármesternek, se a kormánypártoknak.

Az ellenzéki összefogás most is a jobbikos Fürj Csabát indította, azzal a különbséggel, hogy Fürjet most pártlogók nélkül, egy átnevezett szervezet, a Péterffy Attila Pécs Jövőjéért Egyesület színeiben jelölték. (Fürj júniusban a Pécs Jövőjéért Egyesület, a DK, a Jobbik, a Momentum, az MSZP és a Forum Sopianae jelöltje volt.) A másik két kisebb közgyűlési formáció, tehát az ebben a választókerületben 6 százalékot begyűjtő Mindenki Pécsért Egyesület és a majdnem 9 százalékot elérő Kétfarkúak ezúttal nem indultak, mivel nem akarták az ellenzéki szavazatokat megosztani, és a győzelmükre amúgy sem sok esélyt láttak. Fürj sikerében most ennek is szerepet lehetett.

Ezzel a győzelemmel azonban az ellenzéki tömbnek még mindig nem lesz elegendő szavazata a közgyűlésben, azonban így már csak 11:10 arányban vezet a Fidesz. Többsége tehát egyik tömbnek sincs, ehhez 13 képviselőre lenne szükség, így csak a közgyűlésben mandátumot szerző négy másik párt és szervezet (Tiszta Kezek Egyesület, Magyar Kétfarkú Kutyapárt, Mindenki Pécsért Egyesület, Mi Hazánk) egy-egy képviselőjének meggyőzésével érhető el döntési pozíció.

A kormánypártok június 9. után jelöltet is cseréltek és a pécsi közgyűlésben két évtizede tevékeny, volt fideszes országgyűlési képviselőt, Kővári Jánost indították. Fürj Csabán és Kővári Jánoson kívül még ketten indultak. A Mi Hazánk ismét Horváth Sándorban bízott. Meglepetésinduló is lett a körzetben: az exfideszes, exjobbikos, ex-momentumos Körömi Attila ezúttal függetlenként próbálkozott, igaz, a Tiszta Kezek Egyesület támogatásával. Horvát és Körömi is 42-42 szavazatot kapott most, mindketten két százalék körül teljesítettek.

Júniusban a tizenhét pécsi egyéni választókerületből tízben kormánypárti, hatban pedig az újrázó ellenzéki polgármesterhez kötődő jelölt nyert. Kompenzációs listáról a Fidesz egy, a polgármester csapata pedig további két jelöltet tudott bejuttatni közgyűlésbe. Egy-egy kompenzációs listáról bejutó képviselője a Magyar Kétfarkú Kutya Pártnak, a Mi Hazánknak, a Tiszta Kezek Egyesületnek és a Mindenki Pécsért Egyesületnek is lesz. Mivel sem a Fidesznek, sem az ellenzéknek nincs többsége, így ezekkel a kisebb pártokkal, szervezetekkel – esetleg egymással – kell alkukat, kompromisszumokat kötni, ha működtetni szeretnék a várost. A kisebb formációk úgy nyilatkoztak, hogy senkivel sem áll szándékukban koalícióra lépni, kizárólag ügyek mentén fognak politizálni.

Hogy ez a gyakorlatban pontosan mit jelent, hamarosan kiderül, ugyanis az új összetételű pécsi közgyűlés alakuló ülése október 15-én, az első rendes közgyűlés október 22-én lesz. Ráadásul a törékeny többség miatt – amit akár egy-két hiányzó is fel tud borítani – további érdekes helyzetekre számíthatunk a következő önkormányzati ciklusban.

Még három másik településen is tartottak választást

  • Gergelyné Mészáros Renáta független jelöltet választották meg a Bács-Kiskun vármegyei Újsolt polgármesterének a vasárnap megtartott időközi választáson, amit azért írtak ki a községben, mert a június 9-ei voksoláson az élen szavazategyenlőség alakult ki.
  • A független Seszták Ottót választották meg a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Sajóivánka polgármesterének, miután a vasárnapi időközi választáson megelőzte egyetlen ellenfelét. A településen az időközi választást azért írták ki, mert a júniusi önkormányzati választáson szavazategyenlőség alakult ki kettejük között.
  • Két független jelölt közül Rákosné Vida Anikó Máriát választották meg polgármesternek a zalai Belsősárdon, ahol a szavazategyenlőség miatt kiírt időközi választáson ugyanaz a két jelölt indult, mint júniusban.

A cikk szerzője a Mecseki Müzli hírlevél szerkesztője, amire itt lehet feliratkozni.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!