Mégis tárgyal a felsőoktatási bérekről a Kulturális és Innovációs Minisztérium

2024. szeptember 19. – 14:10

Másolás

Vágólapra másolva

Bértárgyalásra hívja az ELTE delegációját a Kulturális és Innovációs Minisztérium – írja közleményében az Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete (FDSZ). Varga-Bajusz Veronika államtitkár a delegáció részeként a szakszervezeti képviselőket is meghívta a pénteki találkozóra.

Mindez azért is érdekes, mert Gulyás Gergely a múlt heti kormányinfón még azt mondta, a KIM a felsőoktatási bérek kapcsán csak nagyon kevés esetben illetékes, mert az egyetemek legnagyobb része nincsen állami fenntartásban.

Az FDSZ-ELTE még múlt heti közleményében kérte számon a magyar kormányt, hogy az állami fenntartású felsőoktatási intézményekben még nem történt béremelés. Miközben Orbán Viktor a kötcsei találkozón bejelentette, hogy a 2025-ös békeköltségvetésből jut forrás a közoktatásban dolgozó pedagógusok további bérrendezésére, az egyetemi szakszervezetek és Kulturális és Innovációs Minisztérium közötti egyeztetések megszakadtak.

A szakszervezet szerint egy állami egyetemen munkát vállaló, diplomával és nyelvvizsgával rendelkező, doktori tanulmányokat folytató tanársegéd garantált bérminimumra kiegészített nettó havi bére 217 ezer forint, a már doktori fokozattal rendelkező adjunktus garantált nettó havi bére pedig 243 ezer forint.

Korábban írtunk arról, hogy a kormány direkt tarthatja vissza a pénzt az állami egyetemektől, a saját szűkebb és tágabb politikai céljainak megfelelően. Áprilisban többször is bérpapírjaikkal vonultak a Kulturális és Innovációs Minisztérium Honvéd utcai épülete elé a felsőoktatási dolgozók, hogy méltányos bérezést követeljenek. Ekkor tárgyalások indultak a minisztérium és a szakszervezetek között, ahol a fenntartó több alkalommal is elismerte a béremelés igényének jogosságát, de a „háborús költségvetésre” hivatkozva türelmet kért. Az FDSZ szerint ez nehezen védhető érvelés, mert a béremelés helyett a kormány rengeteget költött olyan projektekre, mint a józsefvárosi Pázmány Campus megépítése, vagy a tanárképzés elindítása a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen.

Az egyeztetések aztán 2024 májusában megszakadtak, és semmilyen javaslatot nem kapott a négy jelen lévő szakszervezet (ELTE, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és Magyar Képzőművészeti Egyetem). Az FDSZ múlt heti közleményében a megszakított tárgyalások folytatását követelte.

Arról, hogy milyen bérfeszültségek vannak a köznevelésben és a felsőoktatásban, ebben a cikkünkben olvashat bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!