Novák Katalin új életet kezd, tanácsadóként térne vissza a közéletbe

Legfontosabb

2024. szeptember 13. – 13:00

Novák Katalin új életet kezd, tanácsadóként térne vissza a közéletbe
Stephen J. Shaw és Novák Katalin, az XY Worldwide alapítói – Fotó: @KatalinNovak_HU / X

Másolás

Vágólapra másolva

Hét hónap hallgatás után aktivizálta magát a kegyelmi ügybe belebukott Novák Katalin. A volt köztársasági elnök hétfőn az X-oldalán jelentette be, hogy egy új civil szervezet, az XY Worldwide vezérigazgatójaként dolgozik a jövőben.

A szervezetet Stephen J. Shaw, angol demográfus-filmrendezővel közösen alapították, és céljuk, hogy a világszerte csökkenő születésszámokra „úttörő megoldásokat” találjanak. Az XY Worldwide tevékenységéről és finanszírozásáról egyelőre nem sokat tudni azon túl, amit a honlapjukon és az X-en írtak. Annyi derült ki, hogy ifjúsági, médiaedukációs programokkal ösztönöznék a gyermekvállalást és hívnák fel a figyelmet a termékenységi ráta csökkenésére. Ezen felül pedig kormányoknak, helyi önkormányzatoknak, politikai döntéshozóknak szeretnének szakpolitikai tanácsokat adni, hogy megfékezzék a születésszám zuhanását.

A bejelentés időzítése nem véletlen. Novák kedden Dél-Koreában, a neves World Knowledge Forumon tartott előadást a magyar családpolitika sikereiről. A rendezvényen olyan híres emberek léptek fel az elmúlt 25 évben, mint George W. Bush korábbi amerikai elnök, Bill Gates, a Microsoft alapítója, Tony Blair volt brit miniszterelnök és Soros György közgazdász.

A beszámolók szerint Novák figyelmeztette Dél-Koreát, hogy veszélyben vannak, mert náluk a legalacsonyabb a születési ráta a világon. Pozitív példaként pedig bemutatta a magyar családpolitika sikeres döntéseit. Valószínűleg ő nem tette hozzá, de érdemes megjegyezni, hogy a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint még soha nem született annyira kevés magyar gyerek, mint 2023-ban.

Szerdán a szöuli parlament elnökénél járt a volt köztársasági elnök, és Dél-Korea csökkenő születési rátájáról, illetve a lehetséges megoldásokról beszélgettek.

„Keresem a kapcsolatot a globális vezetőkkel, politikai döntéshozókkal és oktatókkal, hogy fenntartható népesedési stratégiákat dolgozzunk ki a demográfiai válság kezelésére”

– számolt be a találkozóról Novák az X-oldalán.

Megkérdeztük Havasi Bertalant, a miniszterelnök sajtófőnökét, a Kormányzati Tájékoztatási Központot és a Sándor-palotát, hogy terveznek-e együttműködést a volt köztársasági elnök új szervezetével, kérnek-e tanácsokat demográfiai kérdésekben. Cikkünk megjelenéséig nem érkezett válasz, és a csütörtöki kormányinfón sem volt lehetőségünk erről kérdezni Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető minisztert.

Novák ázsiai turnéja még nem ért véget, az X-oldala szerint szerdán a szöuli Hanjang Egyetemen is bemutatta a magyar családpolitika sikeres programjait, csütörtökön pedig Japánban a Deloitte rendezvényén adott elő ugyanebben a témában.

A posztokból és az időzítésből úgy tűnhet, hogy Novák az új civil szervezetének képviseletében utazott Délkelet-Ázsiába. A volt államfő – államilag fizetett, élete végéig járó – titkársága azonban a Hvg.hu-nak azt írta:

„Novák Katalin volt köztársasági elnökként kapott hivatalos meghívást Dél-Koreába és Japánba, tekintettel a demográfiai fordulat érdekében tett erőfeszítéseire és e téren szerzett tapasztalataira”.

Az nem derült ki a válaszból, hogy Novák Katalin útját ki fizette, és elkísérte-e valaki a titkárságtól. Könnyen lehet, hogy a dél-koreai és japán meghívó szervezet fizette az utat, de a magyar jogszabályok alapján az állam a volt köztársasági elnököknek nemcsak havi apanázst biztosít az életük végéig, hanem a hivatalos külföldi programjaikat is fizeti.

Novák Katalin a Hanyang Egyetemen tett látogatásán – Fotó: @KatalinNovak_HU / X
Novák Katalin a Hanyang Egyetemen tett látogatásán – Fotó: @KatalinNovak_HU / X

Családpárti Alapítvány

Nováknak nem lesz ismeretlen terep a civil szféra, és a kegyelmi botrány után visszatér ahhoz a témához, ami meghozta számára a politikai sikert: a családpolitika, a gyermekvállalás ösztönzése. 2014-ben államtitkárként kezdett foglalkozni ezzel a területtel, 2021-ben családokért felelős tárca nélküli miniszternek nevezte ki Orbán, innen vezetett az útja a Sándor-palotáig. Mindeközben több, a mostanihoz hasonló, család- és gyermekfókuszú szervezetet hozott létre, amelyek tevékenysége nehezen megfogható, de jól illeszkednek a kormány narratívájához, és ezért komoly állami hátszélre számíthatnak.

A hagyományos családmodell és a családi értékek védelmét, a gyermeknevelés ösztönzését, és a nők és férfiak házasságának népszerűsítését tűzte zászlajára a Családpárti Alapítvány, amit 2023 februárjában, köztársasági elnökként alapított Novák Katalin.

Az alapítvány tavaly decemberben azzal került a hírekbe, hogy 20 millió forintos támogatást kapott az állami tulajdonú Szerencsejáték Zrt.-től, a Kulturális és Innovációs Minisztérium pedig 980 millió forintot biztosított a szervezetnek a Stipendium Peregrinum ösztöndíjprogram lebonyolítására. A fiatalok külföldi továbbtanulását segítő program Novák találmánya, 2019-ben, még az Emmi család- és ifjúságügyért felelős államtitkáraként hozta létre. Az ösztöndíjprogram gondozását tavaly vette át a Családpárti Alapítvány, fővédnöke pedig maga a köztársasági elnök lett.

Az alapítvány vezetője Ekler Gergely volt, aki korábban Novák kabinetfőnökeként, majd államtitkáraként dolgozott, később pedig a Sándor-palotába is követte, tavaly év végéig a Köztársasági Elnöki Hivatalt vezette. Innen ment át a Családpárti Alapítványhoz, ahonnan júniusban távozott. A szervezet elnöke azóta Salamon Adrienn, az endometriózissal küzdő nők támogatására létrehozott Együtt Könnyebb Női Egészségért Alapítvány vezetője.

A Családpárti Alapítvány működésének mára semmi nyoma, honlapja sem érhető el. Megkeresésünkre ugyanakkor a titkárság azt válaszolta, hogy nem szűntek meg, a szervezet fő tevékenysége:

  • a családok, családbarát szemlélet támogatása,
  • a vágyott gyermekek megszületésének támogatása,
  • tehetséggondozás,
  • perifériára szorult, elesett társadalmi csoportok felzárkóztatásának támogatása.

„Novák Katalin az alapítvány alapítója, így a szellemisége, szívügyei fontos prioritásai voltak korábban is és lesznek a jövőben is az alapítvány működésének” – írták. Napi szinten ugyanakkor a volt köztársasági elnök nem vesz részt az alapítvány életében, a működésért Salamon Adrienn, az alapítvány elnöke a felelős. Válaszuk szerint az alapítvány honlapja megújul, új külsőt és struktúrát kap, ezért nem érhető el jelenleg.

Nők Magyarországért Klub

Nincs nyoma a Nők Magyarországért Klub Egyesület működésének sem, amit 2018 márciusában alapított Novák Katalin a NER 19 közismert, erős nőjével.

„Meggyőződésünk, hogy a női lét a hagyományos női feladatokon túl egy életstílus, gondolkodásmód, az élet sajátos, eltagadhatatlan része”

áll az alapítónyilatkozatban, amit Novák mellett Bártfai-Mager Andrea, volt nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter; Miklósa Erika opera-énekesnő; Nagy Tímea olimpiai bajnok párbajtőrvívó; Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója és Szentkirályi Alexandra akkori főpolgármester-helyettes is aláírt.

„Célunk, hogy személyes munkánkkal, közös kezdeményezéseinkkel hozzájáruljunk Magyarország és a magyar családok erősödéséhez, biztonságos jövőjéhez” – írták, és egy videót is forgattak az egyesület vezető tagjairól:

Az egyesületnek a nyilvános beszámoló szerint 2018-ban még csak 250 ezer forint bevétele volt a tagdíjakból, 2020-ban azonban már 20 milliót kaptak a Szerencsejáték Zrt.-től, és 10 millióval járult hozzá a működésükhöz a Fidesz pártalapítványa, a Polgári Magyarországért Alapítvány. Ebben az évben 46,8 milliós bevételt tudtak elkönyvelni, a pénz nagy része egy díjátadóra ment el. A szervezet olyan példamutató nőket díjazott az egészségügy, az oktatás és szociális ellátás területéről, „akik bátor, kiemelkedő munkát végeztek a koronavírus-járvány terjedésének első hulláma alatt”.

A szervezet éléről köztársasági elnökként lemondott Novák Katalin, helyét Bódi-Rácz Zsófia, korábbi fiatalokért felelős helyettes államtitkár vette át. Bódi-Rácz Zsófia nevét 2020-ban ismerte meg az ország, amikor törvényt módosítottak, hogy diploma nélkül is helyettes államtitkár lehessen a 22 éves jogászhallgató Novák Katalin csapatában. Kerestük Bódi-Rácz Zsófiát, hogy a Nők Magyarországért Klub Egyesület tevékenységéről kérdezzük, de mostanáig nem reagált a levelünkre.

Az egyesület honlapja megszűnt, a Facebook-oldalát törölték, és tavaly már nulla forint bevétele volt. Akkor sem lettünk okosabbak, amikor megnéztük, mit írt Bódi-Rácz a tavalyi tevékenységükről a hivatalos beszámolóban. Ezt: „2023. évben az új kihívások lokalizálása és definiálása került a tagok figyelmének fókuszába mind egyéni környezetük, mind közösségi, társadalmi szinten. A tagok saját hatáskörben és informális egyeztetéseken külön figyelmet szántak az új helyzet teremtette lehetőségeknek is. Utóbbiak közt kiemelt hangsúly tulajdonítottak a nők munkahelyi környezetének, azon belül a home office gyakorlatának elterjedésére és ennek figyelemmel kísérésére.”

Még az derült ki a beszámolóból, hogy a szervezet tagjai ötleteltek, hogy az egyesület milyen formában folytassa működését a jövőben, „melyek azok a prioritások és fő célok, amelyek elérésére egyhangúan mindenki el tud köteleződni és mely eszközök lehetnek a leghatékonyabbak ezen célok elérésére.”

Nők a Magyar Nemzetért Mozgalom

2019-ben, a klub bővítéseként hívta életre Novák Katalin a Nők a Magyar Nemzetért Mozgalmat, amely elsődleges célja az akkori beszámolók szerint, hogy

„az egyenjogúságért folytatott küzdelem ne forduljon át az egyformaságért folyó harccá”.

A mozgalom első helyi körét Baján alapította meg Bari Bernadett, a Fidesz helyi frakcióvezetője, aki idén októbertől a város polgármestere lesz. „Köszönöm Bernadettnek, hogy kiáll a hagyományos családi értékek mellett és tevékenységével segíti a munkánkat!” – írta Novák 2019-ben a Facebookon. Hogy mi lett azóta a mozgalommal, és mégis mit csinálnak, nem tudni. Kerestük Bari Bernadettet, és a bajai körről kérdeztük, de nem válaszolt a levelünkre.

Novák emellett a Nemzetközi Demokrata Unió női tagozatának (International Women's Democrat Union) alelnöke és a Politikai Hálózat az Értékekért (Political Network for Values) elnöke is volt. Mindkét posztjáról lemondott, miután köztársasági elnöknek választotta az Országgyűlés.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!