Önvizsgálatra szólította fel közösségét a kalocsai érsek Bese Gergő és a pedofíliával vádolt papok ügye miatt

2024. szeptember 13. – 13:51

Másolás

Vágólapra másolva

Az elmúlt időszak eseményeinek fényében érthető módon körlevélben reagált a közösségében történtekre Bábel Balázs, a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye érseke. Bábel a körlevélben, amelyet vasárnap az egyházmegye minden templomában felolvasnak majd, konkrétan ugyan nem írt erről, de nyilvánvaló, hogy egyrészt Bese Gergő szexbotránya, másrészt pedig az egyházmegye két, pedofíliával vádolt papja miatt szólított fel önvizsgálatra – írja a Szemlélek.

„A lélek ugyan kész, de a test erőtlen” – írta Jézust idézve Bábel a körlevélben, és szerinte különösen akkor szembesülünk ennek a jézusi mondatnak a súlyával, ha a visszaélések különböző formáinak pusztító és megrendítő valósága tárul elénk. Az érsek szerint az emberek bizalmával és a tekintéllyel való visszaélés bármely formája elsősorban az érintetteket sebzi meg,

ezért most mindannyiuk közös feladata a meghallgatás, az önvizsgálat és a sebek gyógyítása.

Az érsek azután küldte el a körlevelet a Szemléleknek, hogy a lapban csütörtökön megjelent egy írás, amelyben többek közt arról is szó volt, hogy nem szólalt meg az egyházmegye utóbbi időben kitört botrányairól. Bábel a lapnak küldött levelében és a körlevélben sem írja le konkrétan, hogy milyen visszaélések történtek, de így is egyértelmű, hogy a NER egyik kedvenc papjának, Bese Gergőnek az egy hete kirobbant szexbotrányáról, valamint az egyházmegye gyerekek zaklatásával vádolt papjairól van szó.

Bese egy hete kirobbant szexbotrányának nagyobb volt a sajtóvisszhangja, hiszen ő áldotta meg a Karmelitát és a Megafont is, és mint kiderült, féltékenység vezethetett az ügyhöz. Emiatt került elő két, ennél súlyosabb ügy is: R. Gábort és egy másik papot, H. Róbertet is azzal vádolják, hogy gyerekeket zaklathattak. R. Gábort egy éve mentette fel az egyház, szeptember 23-án pedig bíróság elé is áll majd, H. Róbert ellen pedig a héten indult eljárás.

Bábel arra is felhívta a figyelmet, hogy múlt hétvégén a bajai Vodicai (Máriakönnye) kegyhely búcsúi szentmiséjén már beszélt is a témáról a híveknek, de az nem derült ki, hogy pontosan hol. Az mindenesetre biztos, hogy a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye honlapján hivatalos reakció nem érkezett az elmúlt egy hétben az ügyre.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!