Pedofília gyanúja miatt zajlik eljárás egy katolikus pap ellen Kecskeméten

2024. szeptember 10. – 10:49

Másolás

Vágólapra másolva

„Egyházi eljárás van folyamatban egy személy ellen, ő ezalatt az időszak alatt nem folytathat egyházi tevékenységet” – mondta a Telexnek a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye titkára, akit azzal kapcsolatban kerestünk meg, hogy megtudjuk, valóban felfüggesztettek-e egy kecskeméti plébánost pedofília gyanújával, és felmerült-e ugyanez egy kiskunfélegyházi pap esetében is.

„A vizsgálat célja az esetleges, kánonjog szerinti felelősség megállapítása. A vizsgálat lezártáig mind az állami, mind pedig az egyházi törvények értelmében a bejelentett személyt megilleti az ártatlanság vélelme” – idézte az egyházmegye augusztus 22-én kiadott, a Magyar Kurírban megjelent közleményét Huszár Nándor. A közleményből az is kiderül, hogy az eljárás gyermekvédelmi ügyben indult.

Az egyházmegye titkára szerint az ügyben augusztus 16-án érkezett először jelzés a visszaélések bejelentésére szolgáló egyházi oldalon, ezután az érsek vizsgálatot indított. Egyházi vizsgálatok alatt az érintett egyházi személyek nem folytathatnak semmilyen egyházi tevékenységet, és például a szolgálati helyül szolgáló ingatlant is el kell hagyniuk ilyenkor.

Az egyházmegyét azután kerestük meg, hogy a Népszava kedden arról írt, hogy a kalocsa-kecskeméti érsek átfogó vizsgálatot rendelt el H. Róbert kecskeméti katolikus pap ellen. A lap szerint a pap szexuális visszaéléseket követhetett el kiskorúak ellen, áldozatai között egy olyan fiú is lehet, aki 9 éves volt, amikor a férfi kapcsolatba került vele.

A lap azt is írja, hogy a pap plébániájának címére jegyezték be a Kecskemét-Széchenyiváros közösségépítő Egyesületet, ami tavaly több mint 100 millió forint kormányzati támogatást kapott család- és ifjúságvédelmi programokra, 75 millió forintot nyert szexuáledukációs felvilágosító képzésre a Kulturális és Innovációs Minisztériumtól, és a kecskeméti önkormányzat is 4,5 millióval támogatta az egyesületet.

Kedden délelőtt a Momentum is posztolt az ügyről, azt írták, hogy a fideszes városvezetés 2017-ben „Ifjúság a Közösségért Díj”-ban részesítette a papot, de az ellenzéki párt szerint a kecskeméti polgármesternek vissza kellene vonnia a díjat.

Kerestük a kecskeméti polgármestert, hogy megtudjuk, hogyan kommentálja a plébánossal kapcsolatos híreket és felmerült-e, hogy visszavonják a kitüntetést.

A kormányközeli Pestisrácok múlt pénteken írt két katolikus papról, akik pedofília gyanújába keveredtek, egyikük a kecskeméti pap, másikuk egy volt kiskunfélegyházi plébános, R. Gábor volt. A lap azt írta, hogy „komoly eljárások zajlanak a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegyében, gyermekvédelmi célzattal”, és ezeken akadt fenn két plébános.

Egyikük a kecskeméti H. Róbert, a másikuk R. Gábor volt kiskunfélegyházi pap, akit tavaly szeptemberben mentett fel és bocsátott el a papi állapotból Ferenc pápa. Az ő ügyében az egyházi eljárás lezárult, a Nemzeti Nyomozó Iroda nyomozása után április 9-én többrendbeli, hatalmi befolyási viszonnyal visszaélve elkövetett szexuális visszaélés miatt vádat emeltek ellene, a lap szerint tárgyalása szeptember végén lesz a Kiskunfélegyházi Járásbíróságon.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!