Bíróság elé áll a pedofíliával vádolt kiskunfélegyházi pap, akit anno Rogán kerülete is kitüntetett

2024. szeptember 12. – 07:03

Másolás

Vágólapra másolva

Szeptember 23-án kezdi tárgyalni a kiskunfélegyházi járásbíróság R. Gábor ügyének tényleges bizonyítási eljárását, válaszolta a járásbíróság a Népszava kérdésére. R. Gábort korábban, Rogán Antal polgármestersége idején a belvárosi önkormányzat is kitüntette, most a volt plébános fiatalkorúak sérelmére elkövetett büntetőügyben áll bíróság elé.

R. Gábor az egyik olyan egykori pap, aki a Pesti Srácok cikke alapján pedofília gyanúba keveredett a Kalocsa-Kecskemét Főegyházmegyében: R. Gábor és a másik pap, H. Róbert ügye azután került elő, hogy nagy port kavart, amikor kiderült, hogy Bese Gergő dunavecsei plébános melegpartikon vehetett részt, illetve tartós intim kapcsolatot ápolt más férfiakkal. A vádak miatt Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek Besét felfüggesztette a papi szolgálat alól.

R. Gábort tavaly szeptemberben mentette fel az egyház, a Nemzeti Nyomozó Iroda vizsgálata után pedig vádat emeltek ellene. Életrajza alapján karrierje során végig fiatalokkal foglalkozott, számos díjat is, Foktőn pedig díszpolgári címet is kapott érte. Az érintett önkormányzatok a Népszava kérdésére elmondták, meg fogják tárgyalni ezeknek a díjaknak a visszavonását.

R. Gábor 2012-ben Érdemkereszt Díjat is kapott az akkor Rogán Antal által vezetett V. kerülettől. R. Gábor volt a belvárosi Központi Papnevelő Intézet rektorhelyettese és prefektusa is.

A Pesti Srácok információja szerint az R. Gábor elleni vádiratban az áll, hogy a volt plébános 2019–2022 között, kiskunfélegyházi évei alatt bűncselekményeket követett el. 2022-ben a férfi áthelyezését kérte egy eldugott kistelepülésre. Döntését lapunk információi alapján azzal indokolta, hogy Nagybaracskára „rokoni és ismerősi szálak fűzik”, és egyébként is, a fiatal papok sokszor felháborodnak azon, hogy a nagy plébániákon „öreg kanonok” ülnek – ezzel indokolta R. Gábor, hogy átadja helyét egy húsz évvel fiatalabbnak. A helyi sajtó szerint R. Gábor távozásának hátterében „egészségügyi okok” álltak.

Az áthelyezésekre a Népszavának Bábel érsek főegyházmegyéje hangsúlyozta, hogy Bábel érsek „jelezni kívánja, hogy a papság esetén az áthelyezés az általános gyakorlattól függetlenül szokásos eljárásmód.” A főegyházmegye válaszában azt írta, hogy R. Gábor ellen, amint bejelentés érkezett, elindították a vizsgálatot. Az érseki hivatal felfüggesztette R. Gábort a bejelentés után.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!