Elhatárolódott a Bese-ügy kezelésétől és felmondott a Pesti Srácok újságírója, csak aztán megcáfolta a főszerkesztője

2024. szeptember 8. – 14:02

Másolás

Vágólapra másolva

Facebook-posztban közölte követőivel Jurák Kata, hogy felmondott a Pesti Srácoknál. A Pesti Srácok lapszerkesztője bejegyzésében arról írt, elhatárolódik attól, ahogy a Pesti Srácok Bese Gergő, a felmentett dunavecsei plébános ügyét kezelte.

„Ha egy olyan súlyos bűncselekményt, mint a pedofília, összemosunk azzal, hogy állítólag milyen szexuális irányultsággal rendelkezik egy, az adott ügyben egyáltalán nem érintett, ismert pap, akit a Válasz Online cikke után mentett fel az egyházi vezető, akkor az probléma. (…) Meggyőződésem, hogy ez súlyos hiba, csakúgy, mint az, hogy a vádakról nem kérdezte meg Bese Gergőt, illetve ha mégis, arról nem számolt be” – írta Jurák.

Jurák azzal zárta bejegyzését, hogy máshol folytatja pályafutását. Később a 444 szerint megérkezett a kommentszekcióba Huth Gergely, a Pesti Srácok főszerkesztője, aki azt írta, Jurák 8 nappal az ügy előtt mondott fel. Huth arról is írt azóta nem elérhető kommentjében, hogy Jurák Kata annak a Vasárnap.hu-nak lesz a főszerkesztője, ahova korábban Bese Gergő is publikált felmentése előtt.

Jurák annyival frissítette ezek után bejegyzését, hogy nem a Bese-ügy miatt mondott fel a lapnál. Kerestük Jurák feltételezett érkezése miatt a Vasárnap.hu-t, ha reagálnak megkeresésünkre, arról beszámolunk.

A Besét felmentő érseki hivatal korábban azt közölte a Telex kérdésére, hogy hozzájuk a Pesti Srácoktól érkezett először kérdés a plébánost érintő vádakról, ezután a megszokott egyházi eljárás szerint Bábel Balázs bizottságot hívott össze, majd augusztus 26-i döntésével eltiltotta a plébánost a médiaszerepléstől.

Az, hogy a kérdés a Pesti Srácoktól érkezett, azért érdekes, mert korábban Bese Gergő áldotta meg a Pesti Srácok és a Megafon szerkesztőségét is. Huth Gergely, a Pesti Srácok főszerkesztője kérdésünkre elmondta, hogy a Beséről szárnyra kelt hírek miatt keresték meg az érsekséget, hogy megtudják, „folyik-e egyházi eljárás az ügyben. Bábel Balázs érsek atya tájékoztatásából kiderült, hogy foglalkoznak az üggyel és meghallgatják a plébánost, bővebb választ az eljárás lefolytatása után tudnak adni”. Huth hozzátette, hogy honlapjuk a vizsgálat lezárulta után kívánt csak foglalkozni a témával.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!