Már augusztus végén eltiltotta az érsek a médiaszerepléstől a NER-sztárpapot, aki melegpartikra járhatott

2024. szeptember 6. – 14:00

Már augusztus végén eltiltotta az érsek a médiaszerepléstől a NER-sztárpapot, aki melegpartikra járhatott
Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek ünnepi szentmisét celebrál a megújult kalocsai Nagyboldogasszony Főszékesegyházban 2017. január 6-án. A szentmise keretében megnyitották az első kalocsai érsek, Asztrik tiszteletére rendezett emlékévet – Fotó: Ujvári Sándor / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

A kalocsa-kecskeméti érsek már augusztus végén eltiltotta a médiaszerepléstől Bese Gergőt, miután értesült a dunavecsei plébánost ért súlyos vádakról, tudta meg a Telex a kalocsa-kecskeméti érsek hivatalának titkárságától. Azután hívtuk fel az érsekséget, hogy a Válasz Online arról írt, hogy a legfelsőbb kormányzati köröket is megjárta egy akta, amely szerint Bese Gergő dunavecsei plébános melegpartikon vehetett részt, illetve tartós intim kapcsolatot ápolt más férfiakkal, a vádak miatt pedig Bábel Balázs „Bese Gergő Pétert 2024. szeptember 6-i hatállyal felfüggesztette papi szolgálata alól”.

Az érseki hivataltól megtudtuk azt is, hogy az érseki hivatalhoz a Pesti Srácoktól érkezett először kérdés a Bese Gergőt érintő vádakról, ezután a megszokott egyházi eljárás szerint Bábel Balázs bizottságot hívott össze, majd augusztus 26-i döntésével eltiltotta a plébánost a médiaszerepléstől. Az, hogy a kérdés a Pesti Srácoktól érkezett, azért érdekes, mert korábban Bese Gergő áldotta meg a Pesti Srácok és a Megafon szerkesztőségét is. Huth Gergely, a Pesti Srácok főszerkesztője kérdésünkre elmondta, hogy a Beséről szárnyra kelt hírek miatt keresték meg az érsekséget, hogy megtudják, „folyik-e egyházi eljárás az ügyben. Bábel Balázs érsek atya tájékoztatásából kiderült, hogy foglalkoznak az üggyel és meghallgatják a plébánost, bővebb választ az eljárás lefolytatása után tudnak adni”. Huth hozzátette, hogy honlapjuk a vizsgálat lezárulta után kívánt csak foglalkozni a témával.

Bese a PestiSrácok.hu korábbi szerkesztőségét is felsztentelte, erről Huth azt mondta, hogy „az aktus időpontjában nem rendelkeztünk erkölcsi és egyházi szemszögből aggályos információkkal az atyáról.”

Miután a Válasz Online is érdeklődött arról, hogy valóban érkeztek-e jelzések az egyházhoz arról, hogy felmerült a gyanú, hogy Bese Gergő férfiakkal kerülhetett intim kapcsolatba, illetve hogy melegpartikon vehetett részt, az érsek úgy döntött, felfüggeszti a papot a hivatalából.

Többször is kerestük telefonon Bese Gergőt, hogy megkérdezzük, hogyan kommentálja a sajtóban megjelent információkat, de elutasította a hívást, ezért emailben is elküldtük a kérdéseinket. A felfüggesztett plébános hivatalos Facebook-oldala a hír megjelenése után nem sokkal elérhetetlenné vált, itt korábban a 777 blogot jelölte meg webcímként. Bese Gergő felfüggesztéséről a blogon is beszámoltak, ezt írták:

„A 777 csapata a sajtóból értesült a híresztelésekről, imádkozunk Gergő atyáért.”

Bese Gergő egyébként gyakran tett közzé egyházi üzeneteket a Vasárnap.hu felületén, médiaeltiltása előtti napon, augusztus 25-én például a férfi és nő közötti szeretetkapcsolatról elmélkedett. „Mi a feladata az asszonynak? Az Engedelmesség. És mi a férfinak? Szeretni a feleségét” – írta. Szeptember első napjaiban a tanévkezdésre is küldött áldást.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!