Berobbant a szamárköhögés Magyarországon, gyorsan növekednek az esetszámok

2024. szeptember 6. – 16:10

Másolás

Vágólapra másolva

Berobbant a szamárköhögés-járvány Magyarországon, a Válasz Online számításai szerint július közepe óta duplázódnak, sőt, volt olyan hét, hogy háromszorosára nőttek a heti esetszámok.

A járványügyi hatóság még júliusban jelentette be, hogy járványszerűen terjed a szamárköhögés – addig összesen 185, az azóta eltelt öt hétben már 342 esetet regisztráltak, vagyis a legfrissebb jelentés szerint eddig összesen 527-en fertőződtek meg idén. Összehasonlításképpen: a lap szerint Magyarországon 2023-ban egyetlen szamárköhögéses fertőzésről tudott a járványügyi hatóság, idén február közepéig pedig egy gyanús esetre sem bukkantak. Az esetek február második felében kezdtek szaporodni, az pedig májusban fordult elő először, hogy egy hét alatt tíznél több beteget jelentettek. Ez júniusra már 20 fölé emelkedett.

A lap azt írja, augusztus 25-ig 123 csecsemő fertőződött meg, vagyis a több mint 500 fertőzött közel negyede tartozik ebbe a különösen veszélyeztetett korosztályba. Rájuk azért is veszélyesebb, mert általában még nincsenek beoltva a betegség ellen vagy a két hónapos korban beadott első oltás még nem fejtette ki hatását. A gyerekeket 18 hónaposan és 11 évesen oltják újra szamárköhögés ellen, mivel azonban a hatása idővel csökken, felnőttek is megfertőződhetnek. A Válasz Online elemzése szerint az esetek 54 százaléka 20 évnél fiatalabbakhoz köthető, az idősebbek közül pedig a 40–49 éves korosztályban regisztrálták a legtöbb fertőzöttet.

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) az emlékeztető oltás beadását javasolja, különösen azoknak, akik csecsemőkkel egy háztartásban laknak. Ez jelenleg nem tűnik egyszerű feladatnak, a hirtelen berobbanó járvány miatt szinte folyamatosan hiány van az oltóanyagokból, amiről ebben a cikkünkben írtunk bővebben.

A szamárköhögés vagy pertussis egy potenciálisan halálos betegség, a Bordetella pertussis vagy a B. parapertussis baktérium okozza, és a csecsemőkre a legveszélyesebb. A baktérium fertőzőképességi indexe 90 százalék körüli, három–hat hétig tartó súlyos köhögési rohamokkal járhat, de tüdőgyulladást, görcsrohamokat is okozhat, szélsőséges esetekben pedig halálozást is. A nevét onnan kapta, hogy a hosszan tartó köhögés hatására a betegek belégzése szamárbőgésre emlékeztet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!