„Dühítő, hogy 30 hetes terhesen patikákba kell rohangálni, és pluszpénzeket kifizetni” – nehéz hozzájutni a vakcinához, miközben terjed a szamárköhögés

Legfontosabb

2024. augusztus 28. – 14:13

„Dühítő, hogy 30 hetes terhesen patikákba kell rohangálni, és pluszpénzeket kifizetni” – nehéz hozzájutni a vakcinához, miközben terjed a szamárköhögés
Fotó: Maria Pavlova / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Járványszerűen terjed a szamárköhögés Magyarországon, annak ellenére, hogy itthon magas az átoltottság a betegség ellen. A gyerekkori védőoltás hatásossága gyorsan csökken, így felnőttkorban is ajánlott lehet az oltás, főleg akkor, ha valaki gyakran mozog újszülöttek közelében, hiszen a babák az első két hónapban egyáltalán nem védettek a betegséget okozó baktérium ellen, így az rájuk a legveszélyesebb.

A megfelelő időben beoltott kismama azonban saját antitestjeit átadhatja a születendő gyerekének, így bizonyos fokú védettséget már akkor is szerez a baba, amikor még nem kaphatja meg az első saját oltását. Itthon elméletben háromféle vakcina kapható terhes nőknek, az Adacel Polio, a Repevax és a Boostrix. Mindegyik biztonsági profilja megfelelő (tanulmányok itt, itt, itt, itt és itt), és mindegyik hatékony a születendő baba védelmére is – legalábbis amikor épp nincs készlethiány mindegyikből az országban.

Augusztus elején a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNGYK) elismerte, hogy a nagy érdeklődés miatt majdnem teljesen elfogyott Magyarországon a szamárköhögés elleni vakcina, de aztán augusztus 13-án bejelentette: újabb tízezer vakcinaadag érkezett az országba. Ez azonban olvasóink és a közösségi médiában megjelenő posztok alapján alig volt elég, azóta pedig megint hiány lépett fel az ország több pontján is.

Megkerestük az NNGYK-t, válaszuk alapján egy frissen érkezett újabb szállítmánynak köszönhetően napokon belül helyreáll a rend, legalábbis egy időre.

A gyógyszertárak se tudják, mikor lehet oltást kapni

Az elmúlt néhány hétben újra egyre többen tapasztalhatták azt, hogy hiába oltatnának, nehézkes vagy egyenesen lehetetlen vakcinához jutni.

„Augusztus 13-án jelent meg a hír, hogy 10 ezer adag vakcina érkezett kis hazánkba. Hogy ezt a 10 ezer vakcinát hol is lehetne felvenni, az rejtély, miközben a nőgyógyászok és védőnők szorgalmazzák, hogy a 3. trimeszterben vegyük fel az oltást, hogy az újszülött kisbabánknak legyen valamennyi védettsége, amíg ő is meg nem kapja 2 hónaposan a vakcinát” – írta egy olvasónk.

A tapasztalata az, hogy az itthon kapható két oltóanyag (az Adacel Polio és a Boostrix) is hiánycikk: patikákban nagyon nehéz találni, és az oltóközpontokban is alig akad, ahol pedig van, ott borsos árat kérnek érte. „A terhesgondozáson azt javasolták, hogy minél több patikában és lehetőleg mindennap érdeklődjek. Az egyik patikában azt mondták, hogy Adacel Poliót nem is fognak kapni őszig (nyári szüneti leállás van a gyárban), de igazából Boostrix sincs, próbáljam meg az oltóközpontokat. Egy másik patikában azt mondták, hogy inkább kórházi és rendelőintézeti patikákban keresgéljek, azok nagyobb eséllyel kapnak. A szüleim a tarcsai kórházat hívogatták, ők múlt héten 10 oltóanyagot kaptak, nyilván gyorsan el is kapkodták őket, hogy mikor és mennyit fognak kapni, arról nem tudtak nyilatkozni. Az OBSI főgyógyszerészét hívta a nővérem, de ők se kapnak semmilyen oltóanyagot” – írta az olvasó.

Azt is hozzátette, hogy az oltóközpontokban kifejezetten drágák a vakcinák, már ha éppen vannak: a Budai Oltóközpontban már a múlt hét elején is szeptemberre tudtak időpontot adni, a Nemzetközi Oltóközpontban nem lehet az oltóanyagok között választani. Az NNGYK saját oltóközpontjához pedig a tapasztalatok alapján nehéz időpontot foglalni. Az oltóanyagok ára 7 és 22 ezer forint között mozog, van, ahol beadási díjat és szakorvosi díjat is felszámolnak.

„Számomra az egész helyzet dühítő, hogy 30 hetes terhesen patikákba kell rohangálni, és pluszpénzeket kifizetni. Azt se értem, hogy ha megérkezett az a 10 ezer darab vakcina, akkor azóta hova tűnt? Miért nem a háziorvosok adják le az igénylést, hogy a körzetükben van X darab 3. trimeszteres állapotos, akiknek be kéne adni SOS?” – tette hozzá olvasónk.

Nem csak ő járt így az oltással, korábban másik olvasónk is jelezte – igaz, még a 10 ezer darabos vakcinaszállítmány előtt –, hogy szinte elérhetetlen az oltóanyag. „Másfél-két hete a háziorvosom felírta nekünk receptre az oltást. Meg is beszéltük, hogy mivel a 34–36. hét között ideális beadatni, nem sok időnk van. El is kezdtük a nyíregyházi gyógyszertárakat utolérni telefonon, hogy hol érhető el az oltóanyag. Csütörtökön, augusztus 8-án ért minket a döbbenet, hogy nemcsak a városban, de Debrecenben sem érhető már el. Egy nyíregyházi patikus adta a tippet, hogy már csak Budapesten tudom beadatni oltóponton. Papírforma szerint augusztus 13-án töltöm a 36. hetet, tehát sok gondolkodási időnk nem volt” – írta az olvasó. „Helyi kismamacsoportba írtam egy posztot, amire egy privát válasz érkezett egy kórházban dolgozó hölgytől. Hasonlóképpen jártak, és egész héten Nyíregyházától Szegedig próbáltak gyógyszertárakat elérni telefonon, hogy hol érhető el az oltás, de semmi. A férje is egészségügyi dolgozó, de nem jutottak előre. Ők a Budai Oltóközpontba kaptak akkor hirtelen időpontot.”

Az olvasó végül nagyjából 56 ezer forintot fizetett ki a két oltásért Budapesten.

„Felháborító, hogy 22 ezer forint helyett nekünk most 56 ezer forint, plusz egy pesti út ára lesz ez a költség. És igen, nem kötelező. De az első kisfiunk esetéből indulunk ki, akivel sajnos az első két hónapban sokat fordultunk meg kórházi és más orvosi rendelőkben néhány ugyan orvosolható, de veleszületett probléma miatt. Ezeket előre nem láttuk, tehát jelen esetben úgy vagyunk vele, hogy nem biztos, hogy megoldható az, hogy két hónapig nem megyünk sehova” – tette hozzá.

A közösségi médiában is hasonló helyzetről számoltak be az emberek a korábbi szállítmány előtt és után is, a Redditen és a Facebookon is sokan panaszkodnak, hogy nem vagy csak nagyon nehezen elérhető az oltás:

  • „Végigtelefonáltam az összes patikát, de sehol nem tudnak rendelni, az országos oltóközpont meg a megnövekedett járvány miatt elérhetetlen.”
  • „A háziorvosom nagy nehezen felírta, de azt mondta, ő nem adja be. Szerdán szereztem erről tudomást, amikor kijött a közlemény, azóta kutatok valakit, aki beadná, de kiderült, hogy mindegy is, mert egész Győrben nincs vakcina, egy patikában sem. A 35. hétben járok egyébként, nekem sürgős lett volna. Szóval én nagyon szerettem volna de nem jön össze.”
  • „Felírattam ma az orvosommal, elszaladtam a gyógyszertárba kiváltani az oltást, de azt mondták, hiánycikk, és még csak azt sem látja a gépben, mikor lesz…”
  • „Én bejelentkeztem volna oltásra, de azt mondták, most még várnom kell, mert akadozik az oltóanyag-ellátottság.”

Megjöttek az újabb adagok, a gyógyszertáraknak kell kérniük belőlük

Felkerestük a témában az NNGYK-t, akik azt írták: „Az NNGYK szoros együttműködésben a gyógyszer-nagykereskedőkkel gyorsított eljárásrenddel törekszik lépést tartani a szamárköhögés elleni vakcinák iránti megnövekedett igénnyel. Hazánkba hétfőn újabb nagyobb szállítmány érkezett a pertussis elleni komponenst tartalmazó Adacell Polio oltóanyagból, ami egy-két napon belül ismét országos szinten elérhető lesz a patikákban” – azaz a válaszuk alapján augusztus utolsó napjaiban elvileg újra lehet már kapni szamárköhögés elleni oltást.

A központ szerint Adacel Polio érkezett, a Boostrix Polióból viszont tartós és ideiglenes kényszerhiányt is jelez a hivatalos gyógyszeradatbázis. A sima Boostrixből a rendszer szerint jelenleg szintén nincs hiány, az egyes oltóközpontok által szintén kínált Repevax pedig nem is szerepel benne.

Az viszont, hogy melyik patikában lesz kapható a vakcina, már nem az NNGYK-n múlik: a központ tájékoztatása szerint az oltóanyagokat nem osztják szét országosan, hanem a gyógyszertárak a náluk jelentkező kereslet alapján leadják megrendelésüket a gyógyszer-nagykereskedőknek, amelyek az igényeknek, illetve készleteiknek megfelelően hazánk bármely területére kiszállítják a vakcinákat.

A Nemzetközi Oltóközpont megkeresésünkre azt írta: náluk mind a három vakcinatípust lehet kapni, viszont nem lehet előre választani közülük. „Sokan nem tudják pontosan, mely oltásra lesz szükségük, és ez csak nehezítette volna a bejelentkezési folyamatot. Az árlistánkban szereplő oltóanyagok folyamatosan elérhetőek rendelőnkben. Minden oltás beadását személyre szabott szakorvosi konzultáció előzi meg, ekkor kerül megbeszélésre és kiválasztásra az oltóanyag” – írták.

Ahány orvos, annyi javaslat, de van szakmai ajánlás

Olvasóink azt is jelezték, hogy ahány orvos, annyiféle ajánlás van arra, hogy pontosan a terhesség mely szakaszában érdemes beadatni a vakcinát. A Nemzetközi Oltóközpont felhívta a figyelmet arra, hogy a Magyar Gyermekorvosok Társaságának és a Házi Gyermekorvosok Egyesületének van ajánlása erre:

  • optimálisan a várandósság 3. trimeszterében és lehetőleg 4 héttel a gyerek megszületése előtt (betöltött 27–36. terhességi hét között) érdemes beadni;
  • fenyegető koraszülés esetén a várandósság korábbi szakaszában javasolható;
  • ha ez nem lehetséges, a várandóst javasolt a 36. hét után, vagy akár postpartum (azaz a szülés utáni időszakban) immunizálni (a közeli kontaktokkal együtt).

Persze mindezt nehéz úgy betartani, hogy igencsak akadozik az ellátás – ennek valószínűleg az az oka, hogy nemcsak Magyarországon, de a környező országokban, sőt, egész Európában is járványszerűen terjed a pertussis baktérium. Júliusban itthon két csecsemő is belehalt a szövődményekbe. Felnőttkorban a betegség lefolyása általában jóval enyhébb, mint csecsemőknél, de vannak, akik így is biztosra mennek, és kérik a felnőtt vakcinát, akkor is, ha nem terhesek, vagy nincs újszülött a közeli környezetben.

A csecsemők oltásához az oltóanyag-ellátás biztosított – írja közleményében az NNGYK. A csecsemők védelmében az NNGYK továbbra is ajánlja a védőoltás beadását a 3. trimeszterben lévő várandósoknak, valamint javasolja a közeli családtagok újraoltását is, továbbá kérik, hogy a szülés utáni első két hónapban ne menjenek vendégségbe az újszülöttel, kerüljék a zsúfolt helyeket, korlátozzák az újszülöttet látogatók fogadását.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!