Újabb tízezer szamárköhögés elleni oltóanyag kerül a magyarországi patikákba

2024. augusztus 13. – 13:09

Másolás

Vágólapra másolva

Tovább emelkedett a bejelentett szamárköhögés gyanús esetek száma. Már 226 szamárköhögés gyanús megbetegedésről érkezett bejelentés, a laboratóriumi vizsgálatok 90 esetben erősítették meg a betegséget – közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) azzal, hogy az elmúlt hét végén újabb nagyobb szállítmány oltóanyag érkezett, ami a hét második felétől már országosan elérhető lesz a patikákban.

A szamárköhögés elleni oltási iránt fokozott az érdeklődés, ezért az NNGYK egyeztetett a gyógyszer-nagykereskedőkkel. A szamárköhögés elleni vakcinát a háziorvos írja fel, ezután lehet kiváltani.

Azért van ekkora igény a vakcinákra, mert szamárköhögés-járvány van, nemcsak Magyarországon, hanem egész Európában egyre több megbetegedést regisztrálnak. Felnőttkorban a betegség lefolyása általában jóval enyhébb, mint csecsemőknél, ezt jelzi, hogy júliusban két csecsemő is belehalt a szövődményekbe.

A szamárköhögés nagyon fertőzőképes bakteriális betegség, azonban évtizedek óta oltják ellene a lakosságot Magyarországon. Hogy most a 99,9 százalékos átoltottság miatt miért nő ilyen mértékben a megbetegedések száma, arra több magyarázat is létezik. Az egyik, hogy a Covid a kisebb szamárköhögés-járványok ciklikusságát is felborította, hogy a kórokozó a járványvédelmi korlátozások feloldása után erősebben tért vissza.

A másik pedig az, hogy bár kevesen tudják, de a szamárköhögés nem olyan, mint a bárányhimlő, amit csak egyszer lehet elkapni, ezzel többször is megfertőződhet az ember élete során, a csecsemőkorban adott, majd hatévesen és általános iskolában ismételt DPT, azaz diperte (diftéria, pertusszisz és tetanusz – a középső a szamárköhögés tudományos neve) oltás védelme pedig idővel elhalványul. Hogy az fennmaradjon, ismétlő oltásokra van szükség.

A csecsemők oltásához az oltóanyag-ellátás biztosított, írja közleményében az NNGYK, ahhoz központilag vásárolják az oltóanyagot. A csecsemők védelmében az NNGYK továbbra is ajánlja a védőoltás beadását a 3. trimeszterben lévő várandósoknak, valamint javasolja a közeli családtagok újraoltását is, továbbá kérik, hogy a szülést követő első két hónapban ne menjenek vendégségbe az újszülöttel, kerüljék a zsúfolt helyeket, korlátozzák az újszülöttet látogatók fogadását.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!