Már járványszerűen terjed a szamárköhögés Magyarországon

2024. július 30. – 22:27

Másolás

Vágólapra másolva

Járványszerűen terjed a szamárköhögés Magyarországon – mondta az RTL Híradójának Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNK) járványügyi főosztályvezetője.

A legfrissebb jelentés szerint már 76 igazolt eset van az országban, most már minden megyéből jelentettek gyanús eseteket. A legutóbbi 32 gyanús esetből minden negyedik 1 évesnél fiatalabb csecsemő volt. A szakértők tapasztalata szerint az esetek egyelőre szórványosan fordulnak elő, esetleg családon belül halmozódnak.

A múlt héten arról érkezett hír, hogy két csecsemő halt meg szamárköhögés és a kialakult szövődmények miatt. Jelenleg egész Európában növekszik a betegek száma, az NNGYK szerint a környező országokban, például Szerbiában és Horvátországban már járványos a helyzet.

A szamárköhögés vagy pertussis egy potenciálisan halálos betegség, a Bordetella pertussis vagy a B. parapertussis baktérium okozza, és a csecsemőkre a legveszélyesebb. A baktérium fertőzőképességi indexe 90 százalék körüli, három–hat hétig tartó súlyos köhögési rohamokkal járhat, de tüdőgyulladást, görcsrohamokat is okozhat, szélsőséges esetekben pedig halálozást is. A nevét onnan kapta, hogy a hosszan tartó köhögés hatására a betegek belégzése szamárbőgésre emlékeztet.

Magyarországon az oltási rendszer a kettő, három, négy és tizennyolc hónaposan, hatévesen, majd az általános iskola hatodik osztályában beadott oltásokkal minden gyereknek biztosítja a védelmet a betegség ellen. Itthon a kötelező oltási rend hatására 95 százalékos az átoltottság a szamárköhögés ellen, de érdemes tudni, hogy a jelenlegi vakcina csak négy-öt évre ad védelmet. A jelenlegi adatok szerint az itthon is adott diftéria-tetanusz-pertussis (DTPa) oltás után akár évente 42 százalékkal is csökkenhet a védelem.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!