Nagy területen ég a száraz fű a Vas vármegyei Vönöck és Kenyeri között

2024. szeptember 5. – 14:34

Másolás

Vágólapra másolva

Nagy területen ég a száraz fű és egy fenyves lombkoronája a Vas vármegyei Vönöck és Kenyeri között, Csönge térségében, írja az MTI. A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint csütörtökön 100 hektáron már leégett, 40-50 hektáron még ég a bozótos, erdős terület. A tűz emberéletet nem veszélyeztet.

Az oltásban 19 járművel közel kétszáz hivatásos, önkormányzati és önkéntes tűzoltó vesz részt. A katasztrófavédelem mozgó laboratóriuma a füst miatt méréseket végez a helyszínen, a területet drónokkal derítik fel.

Szeptember elejére az aszálykárra bejelentett területek nagysága elérte a 390 ezer hektárt – mondta Nagy István agrárminiszter csütörtökön, a 37. Bábolnai Gazdanapok ünnepélyes megnyitóján. A miniszter hozzátette, a kukoricatermést 235 ezer hektáron, a napraforgót 125 ezer hektáron érinti az aszály.

Elmondása szerint a dél-alföldi régiót különösen ki van téve az aszálynak, innen 160 ezer hektáros bejelentés érkezett. Nagy szerint a kormány nagy figyelmet fordít a károk enyhítésére: állami, termelői és uniós forrásból 35 milliárd forintos szintig töltötték fel a kárenyhítési alapot, a gazdák pedig idén 715 ezer hektárra kötöttek aszálybiztosítást.

Az idei nyár sok szempontból kivételes volt: ez volt például az elmúlt 154 év legextrémebb júliusa, miközben 13 hónapja dőlnek meg világszerte a hőmérsékleti rekordok extrém forróság és szárazság miatt. Itthon a napi melegrekordot Kelebiában mérték, 40,7 fokkal. Az idei nyár ráadásul úgy felperzselte a Kárpát-medencét, hogy még a NASA műholdfelvételén is látszik a hatása. A forróság és a szárazság a mezőgazdaságot is hátrányosan érinti, eddig idén alsó hangon 350 milliárd forintos aszálykár keletkezett Magyarországon. Az idei aszályhelyzetről itt írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!