Egészségügyi államtitkár: Magyar Péter a kórházi hőmérőzéssel a magánéleti botrányairól akarja elterelni a figyelmet

2024. szeptember 5. – 09:08

Egészségügyi államtitkár: Magyar Péter a kórházi hőmérőzéssel a magánéleti botrányairól akarja elterelni a figyelmet
Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyi államtitkára (j) nyilatkozik az Országos Onkológiai Intézetben (OOI) tett látogatásán, mellette Patócs Attila, az OOI orvosigazgatója – Fotó: Máthé Zoltán / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Takács Péter egészségügyi államtitkár a Mandinernek adott interjút, amelyben a magyar egészségügy problémái mellett külön kitért Magyar Péterre, a Tisza Párt elnökére is, aki az utóbbi hetekben a kórházakat tette fő politikai témájává.

Takács legfontosabb állításait vettük sorra a cikkből:

  • Szerinte a magyar egészségügy jobb állapotban van, mint gondoljuk róla. Az balos szlogen, hogy összeomlik az egészségügy.
  • A koronavírus-járvány időszakában szerinte Magyarország teljesített a legjobban a régióban, itt volt a legrugalmasabb ellátás. Úgy érzi, a magyar egészségügy megítélését az ezernyi keringő rémtörténet rombolja.
  • „Magyar Péter afféle messiásnak képzeli magát, ám a kormányt nem ő irányítja. Szakmai alapon, szisztematikusan dolgozunk, nem Facebook-posztok mentén. Ő pedig csak a magánéleti botrányairól és a nyári VIP-bulikról akarja elterelni a figyelmet a kórházi hőmérőzéssel.” – mondta ezt arra, hogy Magyar azt állította, hogy miatta kapcsolták be több kórházban is a klímát.
  • Az egészségügyi államtitkár szerint 40 milliárd forintot tettek félre arra, hogy javítsák a kórházak légtechnikáját, és 14 intézményben már ki is cserélték azokat, a cserét csak azért nem végezték el mindenhol állítása szerint, mert azzal a betegellátást veszélyeztetnék.
  • Magyar korábban arról is beszámolt, hogy beszorult a szolnoki Hetényi Géza Kórház liftjébe, Takács erre azt mondta, hogy a több mint 1600 kórházi liftből már csak 207 nem üzemel, amikor a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság vette át az üzemeltetést, akkor még 416 működésképtelen felvonó volt.
  • Magyar korábban arról is beszélt, hogy a Honvéd Kórházban VIP-ellátás van. Takács ezt tagadta, de elismerte, hogy létezik olyan, hogy ha valaki többletszolgáltatásokért fizet, akkor egyágyas, jobban felszerelt kórtermet kaphat. Azt állítja, hogy pont Magyar próbálkozott ilyennel illegálisan, amikor nem akarta, hogy a nagymamáját a területileg illetékes János-kórházba vigyék. Emiatt Takácsnak is küldött sms-t.
  • Takács jelenleg nem tartja gazdasági realitásnak, hogy Budapesten szuperkórház épüljön.
  • Az egészségügyi államtitkár azt mondta, hülyeség, hogy a magánegészségügy felé terelnék az embereket. Azt állítja, hogy a járóbeteg-ellátásoknak 13 százalékát, míg a fekvőbeteg-ellátások 2 százalékát végzik magánintézményekben, a laborvizsgálatokból pedig 20 százalékot visznek el.
  • A háziorvosi ellátásnak nagyobb presztízst szeretnének adni, ezért kapják majd vissza a háziorvosok a receptfelírási jogosultságot is. Az Országos Kórházi Főigazgatóság külön orvosokkal le tudja fedni a hiányosabb területeket, a hátrányos helyzetű településeken pedig a Magyar Máltai Szeretetszolgálattal közösen mozgó háziorvosi szolgálatot indítanak be.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!