Októbertől Budapesten is indul az új orvosi ügyeleti rendszer, beszállnak a háziorvosok is

2024. szeptember 2. – 14:22

Másolás

Vágólapra másolva

Október 1-jétől Budapest is csatlakozik az új alapellátási ügyeleti rendszerhez, a háziorvosok hétköznap délután 4 és este 10 óra között vesznek részt az ügyeletben – mondta Békássy Szabolcs, az országos kollegiális szakmai vezető háziorvos az M1-en. Azt mondta, szét kell választani a háziorvosok rendelési és rendelkezésre állás idejét és az ügyeletben töltött idejét, előbbit továbbra is az önkormányzatokkal kötött feladatellátási szerződéseik szabályozzák. A kormány javaslata továbbra is az, hogy a háziorvosoknak legyenek délutáni rendeléseik, szerintük ez fogja biztosítani a lakosság jobb hozzáférését az alapellátáshoz, de ez független az ügyelettől.

„Ha valakinél valódi sürgős ellátást igénylő állapot lép fel, azt továbbra is a mentés keretén belül kell ellátni, amit az Országos Mentőszolgálat lát el. Az olyan jellegű feladatokra, amelyek a rendelési időn túlra halaszthatók, ott lesz az ügyeleti szolgálat vagy a háziorvos rendelési időn túli szolgálata” – mondta, hozzátéve, hogy az ügyeleti pontok nagy része a kórházak sürgősségi betegellátó osztályainak közvetlen közelébe lesz telepítve, ami segítheti a betegek ellátási besorolását. Békássy Szabolcs abban bízik, hogy az új ügyeleti rendszer racionálisabb betegútszervezést tesz lehetővé.

Budapesten a háziorvosi ügyelet jelenleg úgy működik, hogy a betegek a nap 24 órájában hívhatják a kerületek által működtetett ügyeleteket, az orvosok pedig, ha szükséges, házhoz is mennek. A mostani tervezet szerint ez a kerületi ügyeleti rendszer megszűnne, és hétköznap 16:00-20:00-ig, hétvégén és ünnepnapokon pedig 08:00-14:00 között a körzetekben dolgozó háziorvosokat osztanák be ügyeleti pontokra. Este 10 után ezeken a helyeken lakosságot az úgynevezett non-doktorok – egyetemi végzettségű szakápolók – mentőápolók, mentőtisztek láthatnák el.

Október 1-től Budapesten is hívható lesz a 1830-as központi diszpécserszám, ami hétköznap délután 4 órától másnap reggel 8 óráig lesz elérhető, hétvégén és ünnepnapokon pedig 24 órában. Békássy szerint mint minden új rendszernek, ennek is vannak „gyermekbetegségei”, de ezek kiküszöbölésén dolgoznak; folyamatos az egyeztetés a mentőszolgálattal.

A Magyar Orvosi Kamara szerint az új rendszerrel egyharmadával csökkenhet a fővárosi orvosi ügyeletek száma. Erre reagálva Békássy Szabolcs azt mondta, hogy októbertől a mentőszolgálat lesz felelős az önkormányzatok helyett az ellátásért, de nincs tiltva a rendszerben, hogy külsős orvosok is részt vegyenek benne. Bíznak abban, hogy ez a fővárosban – az egyetemi klinikák közelsége miatt – jó lehetőséget teremt a fiatal orvosoknak másodállások vállalására.

A kormány januárban alakította át az orvosi ellátás első vonalát, amit a háziorvosi és a sürgősségi ellátás mellett az éjszakai orvosi ügyeletek jelentenek. Bevezették a 1830-as telefonszámot, amin keresztül a megfelelő helyre irányítják a beteget.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!