Népszava: Egyharmadával csökkenhet a fővárosi orvosi ügyeletek száma

2024. július 20. – 11:09

Másolás

Vágólapra másolva

Októbertől Budapesten a jelenlegi 23 helyett 13 felnőtt és 3 gyerekügyelet működhet majd, legalább is ez áll az Országos Mentőszolgálat Népszava által megszerzett tervezetében. A lap szerint a jövőben a felnőtt ügyeleti pontokból hatot sürgősségi osztály mellett, ötöt szakrendelőkben és kettőt az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) két telephelyén találhatnak majd meg a betegek. A tervezet szerint gyerekügyelet a Heim Pál gyerekkórházban, a Szent János kórházban, valamint a XIII. kerület Révész utcai rendelőjében lenne. Mindezek mellett az OMSZ még öt „szekunder”, két fős ügyeleti mentőegységet is alkalmazna, ők végezhetnék például a közterületi halottszemléket.

A lapnak a Magyar Orvosi Kamara a tervezetre azt mondta: előnye lehet az egységes irányítás kialakítása, viszont a jelenleg javasolt szakmai megoldással romolhat a biztonságos ellátás.

Budapesten a háziorvosi ügyelet jelenleg úgy működik, hogy a betegek a nap 24 órájában hívhatják a kerületek által működtetett ügyeleteket, az orvosok pedig, ha szükséges, házhoz is mennek. A mostani tervezet szerint ez a kerületi ügyeleti rendszer megszűnne, és hétköznap 16:00-20:00-ig, hétvégén és ünnepnapokon pedig 08:00-14:00 között a körzetekben dolgozó háziorvosokat osztanák be ügyeleti pontokra. Este tíz után ezeken a helyeken lakosságot az úgynevezett non-doktorok – egyetemi végzettségű szakápolók – mentőápolók, mentőtisztek láthatnák el.

A lap szerint a MOK jelezte az OMSZ-nek egy egyeztetésen, hogy az 1,7 millió lakosú fővárosra a három gyermekügyeleti pont kevés lesz, az OMSZ szerint a szülők a 13 felnőtt ügyeleti pontra is mehetnek majd gyerekkel. Az is probléma lehet, hogy a fővárosban praktizáló alapellátóknak akár évtizedek óta nincs tapasztalatuk ügyeleti ellátásban és vészhelyzetekben.

A Népszavának Havasi Gábor, a főváros egészségügyi tanácsnoka azt mondta, hogy az ügyeleti rendszer átalakításáról eddig a városvezetéssel nem egyeztetett a kormányzat. Karácsony Gergely csütörtökön írt levelet Takács Péter államtitkárnak, hogy találjon alkalmat egy ilyen találkozóra. Havasi szerint kétséges, hogy a mentőszolgálatnak van elegendő kapacitása a fővárosi ügyeleti feladatok ellátásra is, és azt is mondta, hogy a főváros egy saját javaslatcsomagot fog összeállítani a budapesti ügyeleti ellátás átalakítására.

A tervezettel kapcsolatban megkerestük az OMSZ-t is, válaszuk cikkünk megjelenése után érkezett meg, ezt írták:

„Az egységes alapellátási ügyeleti rendszer bevezetése 2023. február 1-je óta terv szerint és fokozatosan történik. A változtatást mindvégig a Magyar Orvosi Kamara öncélú ellenállása és a változásban ellenérdekelt személyek és csoportok lejárató média-megnyilvánulásai kísérték.

A jelenlegi fővárosi orvosi ügyeleti működést a Népszava mai cikke ideálisnak állítja be, holott a mentők és a betegek tapasztalatai ezzel éppen ellentétesek. A változtatás szükségességét egyebek mellett a betegbiztonsági és orvosszakmai szempontok is alátámasztják.

Az egységes új rendszer működésének eddigi országos tapasztalatai ugyanakkor azt bizonyítják, hogy a Budapesten is bevezetésre kerülő új ügyeleti rendszer a betegek számára egyszerűen hozzáférhető, biztonságos és jó ellátást nyújt, amit a másfél év alatt ügyeletben ellátott közel 750 ezer felnőtt és gyermek beteg esete is bizonyít.

A budapesti alapellátási ügyeleti rendszert a fővárosi sajátosságokhoz, az egészségügyi ellátórendszer helyi struktúrájához és működéséhez igazítva terveztük meg. Az ellátó kapacitás a jelenlegihez képest nem csökken, hanem növekszik. Az eddigieknél koncentráltabban (13 telephelyen) az eddiginél több ellátóhely és team (29) fog a betegek rendelkezésére állni, és munkájukat 14 mobil ügyeleti ellátó egység, valamint betegszállító egységek is segíteni fogják.

A változás gyakorlati elemeiről az önkormányzatokat, a lakosságot és a szakmai partnereket az őszi indulást megelőzően, hamarosan és részletesen tájékoztatni fogjuk.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!