A DK nem jelöl főpolgármester-helyettest

2024. augusztus 30. – 14:18

Másolás

Vágólapra másolva

„A DK nem kíván főpolgármester-helyettest jelölni”

– mondta Szaniszló László, a Demokratikus Koalíció budapesti frakcióvezetője és a XVIII. kerület polgármestere egy Facebookra feltöltött videóban. Szaniszló szerint a DK-nak határozott elképzelése van Budapestről, ezért jövő hétfőn leülnek tárgyalni Karácsony Gergely főpolgármesterrel. Hozzátette, hogy nem kérnek semmilyen fővárosi pozíciót.

Szaniszló szerint azért vesznek majd részt a fővárosi politikában, hogy megerősítsék azt a Budapest-programot, amit a DK árnyékkormánya kidolgozott. Ennek a programnak az ismeretében vállalta el Karácsony a közös lista vezetését is.

Szaniszló a videóban azt is elmondta, hogy szerinte „az a jó a fővárosnak, ha a megválasztott képviselők és a főpolgármester nyugodtan, kiszámíthatóan vezetik, és ők minden jó ügyet támogatnak.” A frakcióvezető szerint azért választották meg őket, hogy szolgáljanak, nem pedig azért, hogy zsarolják a megválasztott vezetést.

Barkóczi Balázs, a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselője korábban azt írta: Karácsony a választás óta még informálisan sem kereste a DK vezetőit, hogy a fővárosról tárgyaljanak. Karácsony Gergely a főpolgármester-választás júliusi újraszámlálása után a Telex élő műsorában beszélt arról, milyen lehet a viszonya a Tisza Párthoz és a DK-hoz. A műsorban elmondta, hogy a fővárosi közgyűlés új logika mentén kell működjön, egyrészt a megváltozott jogszabályi környezet, másrészt az új szereplők miatt. Szerinte többféle működési modell lehet, és azt is relatívnak véli, hogy mit lehet majd többségnek tekinteni.

Karácsony azóta tárgyalt Magyar Péterrel, mert az eredmények alapján a Tisza Párt adja majd a legnagyobb fővárosi frakciót, de közösen megegyeztek abban, hogy megvárják a folyamatok végét az egyeztetésekkel. A főpolgármester azt mondta, hogy a józan paraszti ész alapján kezdte a Tiszával, mert ők a legnagyobbak most tíz fővel, míg a DK-nak csak három képviselője van, de az összes frakcióval, a Fideszével is beszélgetni fog.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!