Karácsony Gergely: Pontosan tudtam, hogy nekem nem használ a dobreves plakát

2024. július 12. – 14:36

Karácsony Gergely: Pontosan tudtam, hogy nekem nem használ a dobreves plakát
Karácsony Gergely a Telex stúdiójában – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

A Nemzeti Választási Bizottság pénteken délelőtt hivatalosan is megállapította a főpolgármester-választás újraszámlálás utáni végeredményét, ami szerint harmadszorra is Karácsony Gergely nyert, 293 szavazattal többet kapott, mint Vitézy Dávid. Budapest újrázó főpolgármestere a Telex élő műsorában értékelte a Kúria döntése nyomán elrendelt újraszámlálást, és beszélt arról is, milyen lehet a viszonya a Tisza Párthoz és a DK-hoz.

Karácsony a beszélgetés elején jelezte, hogy a stúdióban előtte nyilatkozó Vitézy Dávidnak időközben sms-ben megköszönte a gratulációját, és néhány szót váltottak riválisával a Telex stúdiójában is.

A főpolgármester szerint tanulságos időszakot hagytak maguk mögött, de ő örül, hogy „végre vége van ennek a jogi baszkódásnak, és most lehet dolgozni”.

„Tesztkérdés, ha nem én vezetek, és én kérem az újraszámlálást, lett volna-e valami belőle? Aki követte a híreket, vagy nem barlangban élt az elmúlt 14 évben, az akkor pontosan tudja, hogy nem” – mondta Karácsony annak megerősítésére, hogy szerinte jogi ámokfutás történt. Úgy véli, semmilyen jogi alapja nem volt az újraszámlálásnak. Szerinte ezt bizonyítja az is, hogy fideszes választási delegáltak szoros eredménynél automatikussá tennék az újraszámlálást. Többször visszatért rá, hogy törvényen kívüli folyamat ment végbe az elmúlt egy hónapban. Az Alkotmánybíróság, a Kúria és a Nemzeti Választási Bizottság is jogon kívüli döntést hozott szerinte. Ezzel együtt úgy látja, hogy amikor az összes szavazatot számolták újra, akkor erősebbek voltak a garanciák a transzparenciára, mint amikor csak az érvényteleneket összesítették.

Amikor Fábián Tamás arról kérdezte Karácsonyt, hogy megkönnyebbült-e, akkor azt felelte, hogy még nem, mert még nem jogerős, hogy ő a főpolgármester. „Sok választási kampányt csináltam végig, szokva vagyok az izguláshoz, jó a stressztűrő képességem, de most háromszor sem lett vége” – mondta. Lemondani nem akar, de egy megismételt választásnak állt volna elébe. Szerinte ezt a Fidesz sem erőltette, mert tartottak tőle, hogy ő nyer nagyobb arányban.

Karácsony már felvette a kapcsolatot Magyar Péterrel, mert az eredmények alapján a Tisza Párt adja majd a legnagyobb fővárosi frakciót, de közösen megegyeztek abban, hogy megvárják a folyamatok végét az egyeztetésekkel. A főpolgármester azt mondta, hogy a józan paraszti ész alapján kezdte a Tiszával, mert ők a legnagyobbak most tíz fővel, míg a DK-nak csak három képviselője van, de az összes frakcióval, a Fideszével is beszélgetni fog. Karácsony reagált Magyar kijelentésére is, amely szerint már arról mennek a pletykák, hogy miként próbálják megvenni a Tisza Párt képviselőit Karácsony emberei. A főpolgármester nem tudja, honnan jött ilyen pletyka, az ő kollégái nem csinálnak ilyet, jelentette ki.

Karácsony azt mondta, hogy a fővárosi közgyűlés új logika mentén kell működjön, egyrészt a megváltozott jogszabályi környezet, másrészt az új szereplők miatt. Szerinte többféle működési modell lehet, és azt is relatívnak véli, hogy mit lehet majd többségnek tekinteni.

Szóba került Török Gábor megállapítása is, hogy Karácsony megpróbál leválni a DK-ról, és a Tisza Párt felé közeledik majd. Karácsony azt mondta, róla kétféle dolgot szoktak állítani. „Én egy csapodár politikus vagyok, ez az egyik, a másik pedig az, hogy benne vagyok az óbaloldalba. Hogy lehet ez a kettő együtt? Én 2011 óta azt mondom, hogy teljes ellenzéki összefogás nélkül nem lehet leváltani ezt a rendszert. De ha ez a kör változik, nekem ezzel mi dolgom.”

Később aztán azt mondta, „ha a Tisza Párt megkönnyíti a rendszer megdöntését, akkor azt mondom, halleluja, hajrá.”

Karácsony azt állította, hogy őt nem foglalkoztatja az a kérdés, hogy egy Gyurcsány Ferenc nélküli baloldalt kellene újraszervezni, pedig ezt pont a Párbeszéd társelnöke, Barabás Richárd forszírozta.

„Ezeket a vitákat a kispadról fogom követni. Ebben az ügyben nem érzem, hogy bármit mondanom kellene. A könnyű politikai megoldásokat, mint az antiorbánizmus, antigyurcsányizmus félrevezetőnek tartom” – mondta. Ugyanakkor azt látja, hogy az már nem fog menni, hogy a DK integrálja baloldali politikával az ellenzéki pártokat.

Karácsony kitért az EP-kampányra is, ahol egy plakáton szerepelt Dobrev Klárával, a DK listavezetőjével, és Kunhalmi Ágnessel, az MSZP társelnökével. „Nem szoktam elárulni a szövetségeseimet. Az, hogy az európai parlamenti kampányban az én arcomat is használták, pontosan tudtam, hogy a főpolgármesteri kampányomnak nem használ. Nem azért mentem bele, mert ez nekem jó, hanem, mert ettől a szövetségtől rengeteg támogatást kaptam.”

Karácsony tagadta a VSquare értesülését, hogy a kormánnyal tárgyalna egy budapesti olimpiáról, de benne megvan az elvi nyitottság rá, Párizs polgármesterének meghívására idén ott lesz például az olimpia megnyitóján is.

A főpolgármester szerint a főváros ősszel biztosan nem megy csődbe, hiába beszél arról például Lázár János, de azt látja, hogy hosszú távon fenntarthatatlan Budapest működése, likviditási problémáik vannak. Azt mondta, ezerszer nagyobb a tűrőképességük, mint hiszik róluk, és eddig mindig ki tudtak találni valamit, hogy működőképes maradjon a város – még ha például a BKK faktorálására nem is büszkék.

Ugyanakkor hisz benne, hogy a kormánnyal ki kell egyezniük, mert Budapest a magyar gazdasági teljesítményt is alapjaiban meghatározza. „Ha egy hétre leáll a BKK, akkor módosítani kell a GDP-előrejelzéseket is, velünk ne szórakozzanak, egymillió embert viszünk el a munkahelyére naponta” – mondta. „Ha Budapest csődbe megy, akkor az azért lesz, mert nem tudnak a nemzet fővárosában gondolkodni.”

Karácsony néhány városfejlesztési tervét felvázolt, a hőségriadó miatt óhatatlanul felmerült a klímaváltozáshoz való alkalmazkodás, amit úgynevezett egészséges utcákkal, árnyékolással, burkolt felületek csökkentésével és több zöldfelülettel próbálnak elérni. Napirenden van a Nagykörút átalakítása, jobban élhetővé tétele is, és a Rákóczi út közlekedésének átformálásában is gondolkodnak, hogy ne egy városon belüli autópályának hasson.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!