Szeptember elején is marad a hőségriasztás

2024. augusztus 30. – 10:23

Másolás

Vágólapra másolva

A következő napokban sem várható enyhülés az időjárásban, ezért a Hungaromet előrejelzése miatt szeptember 5-én éjfélig meghosszabbították a jelenleg is érvényben lévő másodfokú, országos hőségriasztást, derült ki a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közös közleményéből.

A szakemberek szerint utoljára 2015-ben fordult elő, hogy szeptemberben is kitartott a nyári meleg, ezért fontos, hogy rendszeresen pótoljuk az ilyenkor jellemző folyadékveszteséget, valamint az ásványi anyag és vitamin bevitelére is fokozottan érdemes figyelni. Melegben nem javasolt a cukros, szénsavas üdítők vagy alkohol fogyasztása, inkább igyunk vizet, javasolják.

A egészségügyi kockázatok különösen az újszülöttek, valamint a kisgyerekek és az idős emberek, a túlsúlyosak, illetve a várandós nők esetében lehet fokozott, ezért kánikulában azt javasolják, hogy az idősek már kisebb rosszullét esetén is forduljanak orvoshoz, vérnyomásukat pedig gyakrabban ellenőrizzék.

Idén nyáron sorra dőltek meg a melegrekordok Magyarországon és világszerte. Júliusban 102 és 116 éves csúcsokat ugrott meg a forróság, a hónap közepén kilenc nap alatt 22 országos és fővárosi melegrekord dőlt meg. Itthon az év eddigi legforróbb napja július 16-án, kedden volt, Kiskunhalason 41,9 fokot mértek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!