Az év eddigi legforróbb napja volt kedden: 41,6 fokot mértek

2024. július 16. – 18:42

Másolás

Vágólapra másolva

Már másfél hete tart az idei második hőhullám, ami kedden tetőzött, így jó esély volt rá, hogy kedden elérjük a 42 fokot. Ennyi kellett volna ahhoz, hogy a Magyarországon valaha mért legmagasabb hőmérséklet rekordja megdőljön, írja az Időkép. A HungaroMet mérései alapján ugyanis 2007. július 20-án, Kiskunhalason volt a Magyarországon mért legmagasabb érték, 41,9 fok.

Kedden az Alföldön volt a legforróbb, itt volt esély egy új abszolút melegrekordra. A HungaroMet előzetes adatai alapján délután három után

Körösszakálon 41,4 fok volt, ezzel a 40 fokos napi maximumrekord megdőlt, az abszolút rekord viszont nem.

Frissítés: A HungaroMet a Facebook-oldalán azt írta, hogy „adatellenőreink ma is fokozott figyelemmel kísérték a hőmérséklet alakulását, így derült ki az esti órákban, hogy a Kelebián elhelyezett mérőállomásunk mért egy magasabb értéket, mint a körösszakáli adat. Pontosan 41,6 fokig emelkedett a hőmérséklet Kelebián a délutáni órákban, így még közelebb kerültünk az abszolút maximum rekordhoz”. Körösszakált egyébként ha Kelebia le is taszította kedden a trónról, az azelőtti három napban háromszor lépett fel a dobogó legfelső fokára.

A HungaroMet a posztjában azt is írja, hogy a keddi volt az év eddigi legforróbb napja, a mai TOP10-es listájukra csak 40 fok feletti értékkel lehetett felkerülni:

Az előrejelzések szerint szerdán egy legyengült hidegfront mérsékli némileg a forróságot, már „csak” 30-40 fokra kell számítani, majd napról napra pár fokkal mérséklődik a meleg, a hétvégén 30-35 fokos maximumok várhatóak. A hajnali hőmérséklet is fokozatosan csökken, míg szerdán 18-25 fokra, addig vasárnap már csak 13-22 fokra kell számítani a kora reggeli órákban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!