Másodfokú hőségriasztás lesz szombattól, az őszi idő még várat magára

2024. augusztus 23. – 13:55

Másolás

Vágólapra másolva

Másodfokú hőségriasztást rendelt el szombattól az országos tiszti főorvos a HungaroMet előrejelzése alapján, a riasztás augusztus 24. (szombat) 00.00 órától 2024. augusztus 30. (péntek) 24.00 óráig tart – írja a Katasztrófavédelem. Már péntektől 30 fok feletti maximumok lehetnek, és ez várhatóan a hétvégén sem enyhül majd. Vasárnap 38 fok is lehet, az Időkép előrejelzése szerint. A hőség hétfőtől enyhülhet kicsit, de jelentős hidegfront egyelőre nem érkezik.

A tartósan meleg idő életkortól függetlenül mindenkinek egészségügyi kockázatokat jelent. A hőség jobban megterheli a szívet, vérnyomás-ingadozást okozhat, a krónikus betegek nagyobb veszélynek vannak kitéve. A katasztrófavédelem szerint ezekre kell figyelni:

  • igyunk elég folyadékot
  • figyeljünk egymásra
  • gyereket, háziállatot még néhány percre se hagyjuk parkoló autóban, mert életveszélyes lehet
  • továbbra is tűzgyújtási tilalom van az egész országban.

Idén nyáron sorra dőltek meg a melegrekordok Magyarországon és világszerte is, júliusban 102 és 116 éves csúcsokat ugrott meg a forróság, a hónap közepén kilenc nap alatt 22 országos és fővárosi melegrekord dőlt meg. Itthon az év eddigi legforróbb napja július 16-án, kedden volt, Kiskunhalason 41,9 fokot mértek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!