Kormányhivatal: A Fővárosi Törvényszék jogsértőnek találta Horn Gyuláról elnevezni egy sétányt

2024. augusztus 27. – 19:28

Kormányhivatal: A Fővárosi Törvényszék jogsértőnek találta Horn Gyuláról elnevezni egy sétányt
Fotó: Glósz András / Fortepan

Másolás

Vágólapra másolva

Jogsértő a XIII. kerületi Horn Gyula sétány elnevezése, közölte Budapest Főváros Kormányhivatala a Fővárosi Törvényszék döntését, amely így hatályon kívül helyezte a Fővárosi Közgyűlés erről szóló rendelkezését.

Az idézett indoklás szerint „közterület, illetve közintézmény nem viselheti olyan személy nevét, aki a XX. századi önkényuralmi politikai rendszerek megalapozásában, kiépítésében vagy fenntartásában részt vett”. A Fővárosi Önkormányzatnak be kellett volna szereznie a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) állásfoglalását, mivel jegyzőkönyvek által is bizonyítottan kétség merült fel a tekintetben, hogy a közterület elnevezése megfelel-e a törvény rendelkezésének.

A Fővárosi Önkormányzat a kormányhivatal felhívásával ellentétben nem kérte ki az MTA állásfoglalását, és a 2023. márciusi, a közterület elnevezésének módosítását kérő törvényességi felhívásnak sem tett eleget. Budapest Főváros Kormányhivatala ezért fordult a Fővárosi Törvényszékhez 2023 áprilisában.

A Budapesti Kormányhivatal szerint jogszabálysértő, hogy Horn Gyuláról neveztek el sétányt a XIII. kerületben, ezért Sára Botond főispán felkérte a Fővárosi Közgyűlést, hogy a fennálló jogszabálysértő helyzetet szüntesse meg, vagyis nevezzék át a sétányt.

A Fővárosi Közgyűlés azonban áprilisban a kormányhivatal utasításával szemben úgy határozott, hogy nem változtatják meg a közterület nevét. Korábban Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes már elmondta, hogy a kormányhivatal nincs abban a helyzetben, hogy utasítsa a fővárosi önkormányzatot. Ezután Sára Botondék a Fővárosi Törvényszéken támadták meg a közgyűlés döntését.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!