Hiába a főispáni határozat, marad a Horn Gyula sétány Budapesten

2023. április 26. – 14:39

Másolás

Vágólapra másolva

Határozatban is kimondta a Fővárosi Közgyűlés, hogy nem ért egyet a Fővárosi Kormányhivatal azon határozatával, ami megváltoztatná a Horn Gyula sétány nevét. A közgyűlés mai ülésén arról is döntött, hogy arra kérik a Magyar Postát: ne zárjanak be több postahivatalt a fővárosban.

A Budapesti Kormányhivatal szerint jogszabálysértő, hogy Horn Gyuláról neveztek el sétányt a XIII. kerületben, ezért Sára Botond főispán felkérte a Fővárosi Közgyűlést, hogy a fennálló jogszabálysértő helyzetet 30 napon belül szüntesse meg, vagyis nevezzék át a sétányt. A Fővárosi Közgyűlés most – a fideszes képviselők által nem elfogadott – határozatban válaszolt a főispáni utasításra:

„Budapest Főváros Kormányhivatala törvényességi felhívásában foglaltakkal nem ért egyet. Felkéri a főpolgármestert, hogy erről tájékoztassa Budapest Főváros Kormányhivatalát”.

Ez azt jelenti, hogy a kormányhivatal utasításával szemben, nem változtatják meg a közterület nevét. Korábban Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes már elmondta, hogy a kormányhivatal nincs abban a helyzetben, hogy utasítsa a fővárosi önkormányzatot. Már ekkor leszögezte, hogy a közgyűlés nem akar új nevet adni a Horn Gyuláról, volt szocialista kormányfőről elnevezett sétánynak. Ezt az álláspontot most a közgyűlés többsége meg is erősítette.

A Horn Gyula sétánnyal kapcsolatban Ughy Attila fideszes képviselő arról beszélt, hogy szerint nem kellett volna ilyen rövid időn belül egy ilyen megosztó személyről közteret elnevezni. Wintermantel Zsolt, a Fidesz frakcióvezetője szerint nincs nyugvópont a kérdésben, pedig már régóta húzódik az ügy. Wintermantel a Magyar Tudományos Akadémia álláspontját kérte volna ki a kérdésben, de az erről szóló módosítóját leszavazták.

Nem szeretnének további postabezárásokat

Ellenzéki polgármesterek javaslatot nyújtottak be további posták tervezett bezárása ellen. Az egyik benyújtó, Szaniszló Sándor elmondta, hogy 22 posta bezárása után nem szeretnének továbbiakat, és ezt most meg is üzennék a kormánynak. Arra kérte fideszes képviselőtársait, hogy próbálják meg elérni a kormányzatnál, hogy ne legyenek további bezárások Budapesten, mert az senkinek sem az érdeke.

Wintermantel Zsolt, a Fidesz frakcióvezetője nem értette, hogy ez a kérdés hogyan kerül a közgyűlés asztalára. Szerinte az összes kerület el tud menni egyenként tárgyalni, hozzátette: kizárólag akkor lehetne szó budapesti hatáskörről, ha a főváros is részt akarna venni a posták üzemeltetésében. Őrsi Gergely, II. kerületi polgármester szerint ezzel azt szeretnék kifejezni, hogy nem támogatnak további bezárásokat és nem rúgnának ki több postai dolgozót, kiemelte, hogy itt a határozott állásponton van a hangsúly. Több polgármester is arról beszélt, hogy a javaslat elfogadása a postával való tárgyalásoknál erősítené az önkormányzatok helyzetét.

A javaslatot végül a közgyűlés 22 igen szavazattal – 1 képviselő tartózkodott – elfogadta. A szerdai közgyűlésen elfogadták a Karácsony Gergely által bejelentett „túlélőcsomag” első elemét is: a főváros 16 milliárd forintos fejlesztési hitelt vesz fel.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!