A Máltai Szeretetszolgálat helyezi el ideiglenesen a Kocson kilakoltatott ukrajnai menekülteket

2024. augusztus 22. – 16:58

Másolás

Vágólapra másolva

Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón azt mondta, hogy a kormány felvette a kapcsolatot a Magyar Máltai Szeretetszolgálattal, így „biztonságban, fedél alatt töltötték az éjszakát” azok az Ukrajnából menekült gyerekek, akiket kedden lakoltattak ki a Komárom-Esztergom vármegyei Kocson. A kormány korábban úgy módosította az ukrajnai menekültek számára nyújtott ellátás feltételeit, hogy abból kiszorulhatnak a kárpátaljaiak, köztük sok magyar roma család. Emiatt került az utcára kedden több mint száz ember Kocson, köztük nők és gyerekek.

Megkérdeztük a Magyar Máltai Szeretetszolgálatot, pontosan hogyan történt a kilakoltatott menekültek elhelyezése. Válaszukban azt írták, hogy mind a 120 Kocson várakozó embert ők fogják ideiglenesen elszállásolni. „A Magyar Máltai Szeretetszolgálat ideiglenesen elhelyezi a Kócson várakozó 120 ukrajnai menekültet, akiknek korábbi elhelyezése az új jogszabályok értelmében augusztus 21-én megszűnt, ők pedig a szálláshelyük elhagyása után a település közterületén maradtak. A karitatív szervezet a menekültek elhelyezésében eddig is közreműködő szálláshelyekre viszi az érintetteket”. A Telex információ szerint már el is vitték a családokat a településről.

A nyáron elfogadott módosítás értelmében csak azoknak a menekülteknek jár támogatott szállás, akiknek a Magyarországra érkezésük pillanatában a magyar kormány által „háború sújtotta övezetként” nyilvántartott területek valamelyikén volt a regisztrált ukrajnai lakhelyük. Az új szabályok miatt a kritériumokat nem teljesítő menekültek alternatív szállást sem kaphatnak. Paradox módon sokan azért eshetnek el az ellátástól, mert kettős állampolgárok.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) közleményben fejezte ki aggodalmát az Ukrajnából érkező menekültek magyarországi elszállásolását átalakító jogszabályi változtatások miatt. Az UNHCR úgy tudja, hogy a módosítások miatt két-háromezer menekült veszítheti el támogatott lakhelyét, köztük veszélyeztetett családok, terhes nők, krónikus betegséggel élő idősek és nagycsaládok is. Az érintettek többségének gyerekei már a helyi állami óvodákba és iskolákba járnak. Sokan nem engedhetik meg maguknak, hogy lakást béreljenek, de az új szabályozás akár az állásukba is kerülhet.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!