Továbbra sem tudjuk, mire vette fel a kormány az egymilliárd eurós kínai hitelt

2024. augusztus 22. – 11:56

Másolás

Vágólapra másolva

„Nem beszéltem erről a hitelről Varga Mihállyal. Közvetítsek? Teszek egy kísérletet” – mondta a 444.hu-nak Gulyás, aki az előző kormányinfón azt javasolta, hogy a Pénzügyminisztériumtól kérjenek az újságírók tájékoztatást. Varga Mihály tárcája azonban nem válaszolt arra, mire is vette fel a magyar kormány ezt a hitelt.

Gulyás szerint azonban nincs szó vészes függőségről az újabb egymilliárdos hitellel kapcsolatban. (Korábban a Budapest–Belgrád-vasútvonalra vett fel a kormány Kínától hasonló összeget.)

Egy megállapodás alapján idén nyáron már járőrözhettek kínai rendőrök Magyarországon, magyar rendőrökkel közösen. A kínai rendőrök önállóan nem intézkedhetnek, Gulyás szerint feladatuk elsősorban nyelvi: „A kínaiak értik az intézkedést” – mondta elsődleges előnyként Gulyás a megállapodásról.

Évről évre vizsgálja meg a magyar rendőrség az együttműködést, ha kölcsönösen folytatni akarják, akkor ezt fenntartják. Gulyás nem tudott arról tájékoztatást adni, hogy mennyi bűnöző elfogásához segített hozzá a kínai járőrök hazai megjelenése.

A miniszter némi hezitálás után arra jutott, hogy ez az adat valószínűleg közérdekű lehet, így kikérhető.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!