A pénzügyi államtitkár az egymilliárdos kínai hitelről: A baloldal az IMF-fel adósította el az országot

2024. augusztus 22. – 13:44

Másolás

Vágólapra másolva

„A China Development Bank, az Export-Import Bank of China és a Bank of China Limited Magyarországi fióktelepe pénzintézetekkel kötött 1 milliárd euró összegű hitelmegállapodással többek között infrastrukturális és energetikai fejlesztések finanszírozhatók. Az ügylettel az államadósság devizaaránya továbbra is a határértéken belül, 28,9 százalékon maradt, amely jóval kedvezőbb a 2010-es 50 százalék feletti szintnél.”

Többek között ezt írta Tállai András, a Pénzügyminisztérium államtitkára a Szabó Tímeának megküldött válaszában. A Párbeszéd – Zöldek országgyűlési képviselője a Facebook-oldalán számolt be a fejleményről, azt írta, miután a független sajtó feltárta az ügyletet, írásban kérte Varga Mihály pénzügyminisztert arra, árulja el, milyen feltételekkel vették fel a hitelt, „vagyis mibe fog ez fájni az adófizetőknek, mire fogják azt elkölteni”, és mindez hogyan hat majd az ország növekvő eladósodására és a Kínától való pénzügyi és politikai függőségére.

Tállai a válaszban kitért arra is, a hitelszerződésre vonatkozó minden nyilvános információ bárki számára elérhető az Államadósság Kezelő Központ honlapján, majd hozzátette:

„A kormány önállóan, nemzetközi szervezetek segítsége nélkül volt képes gondoskodni az ország finanszírozásáról a szomszédunkban zajló háború és a szankciók kedvezőtlen hatásai ellenére.”

Az államtitkár szerint ezzel szemben Szabó Tímea „és szövetségesei” egy, a mostaninál lényegesen enyhébb válság során azonnal az IMF-hez fordultak segítségért és eladósították az országot.

Szabó szerint azonban a kormány továbbra sem árulja el, pontosan milyen feltétételekkel vették fel a hitelt, mivel az ÁKK weboldalán elérhető „nyilvános információ” csak a hitel összegét, a lehívása napját és a visszafizetési határidejét tartalmazza. Azt, hogy „többek között infrastrukturális és energetikai fejlesztéseket” fedeznek majd belőle, „semmitmondó válasz”-nak nevezte, és szerinte borítékolható, hogy „az Orbán-család, vagy valamelyik udvari oligarcha jól jár vele”.

A kínai hitelről a Telexen ebben a cikkben írtunk részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!