Ügyvédje szerint az óbudai polgármester a lemondásával lényegében elismerné a bűnösségét

2024. augusztus 22. – 08:38

Másolás

Vágólapra másolva

A polgármester a lemondásával lényegében elismerné a bűnösségét, ezzel szemben Kiss László ragaszkodik ahhoz az állásponthoz, hogy az ügyészség gyanúsítása, és a rá terhelő vallomást tevő személy „előadása abszurd”, ezért végig akarja csinálni a büntetőeljárást – többek között erről beszélt az őrizetbe vett óbudai polgármester ügyvédje, Zamecsnik Péter az ATV-nek.

Kiss Lászlót augusztus közepén tartóztatták le korrupciós vádakkal. A gyanú szerint székhelyhasználatot biztosított a házában egy olyan cégnek, amiben a felesége mellett egy olyan személy is ügyvezető-tulajdonos volt, aki egy másik cégével többmilliós megbízásokat kapott az óbudai önkormányzattól Kiss polgármesterré választása után.

Zamecsnik Péter azt állította, hogy a cégnek, amelyben a polgármester felesége és a család barátja közös tulajdonos volt, semmi köze a büntetőügyhöz, ez a cég semmilyen szerződést nem kötöttek az önkormányzattal. Szerinte mindössze annyi történt, hogy a cég szívességből egy rövid ideig Kiss Lászlóék házába volt bejegyezve, a gyanúsítás időszakában viszont már más székhelye volt, a cég pedig elvégezte azt a munkát, amire megbízást kapott az önkormányzattól. „Az más kérdés, hogy nem olyan áron, mint ahogy azt az ügyészség gondolja. De nem a szocializmusban élünk, nem hatósági fix árak vannak”, fogalmazott az ügyvéd.

A kérdésre, hogy amikor az ügy tavasszal nyilvánosságra került, Kiss László tett-e lépéseket a hivatalban, hogy kiderüljön, valóban „vannak-e túlárazott szerződések, zsebbe mentek-e pénzek”, Zamecsnik Péter azt válaszolta: a polgármester vizsgálatot rendelt el, amit a hivatal el is végzett. A túlárazás pedig nem jogi kategória, így ebben nem foglaltak állást, de azt megállapították, hogy a cég a munkát rendben elvégezte.

Zamecsnik szerint az a sajtóinformáció sem igaz, hogy az a személy, aki feldobta Kiss Lászlót, önszántából ment be a rendőrségre. A férfi már ekkor letartóztatásban volt, és egyezséget akart kötni az ügyészséggel, emiatt mondott a polgármesterre is terhelő információkat, mondta.

Kiss László polgármestert június 9-én újraválasztották, így neki kellene összehívnia az alakuló ülést úgy, hogy az új képviselő-testületnek október 15-ig kell megalakulnia. A helyzetet viszont bonyolítja, hogy nemcsak Kiss, de az egyik alpolgármestere, Czeglédy Gergő is letartóztatásban van korrupció gyanúja miatt: őt 100 millió forintos kenőpénz átvételével gyanúsítják, június közepe óta van letartóztatásban, amit a bíróság október 20-ig hosszabbított meg.

Gyergyák Ferenc, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének főtitkára a 444-nek azt mondta: precedens értékű, ami Óbudán történik az új testület alakuló ülésén, Béres András alpolgármester pedig úgy fogalmazott: mindent megtesznek majd azért, hogy a kerület működőképes legyen.

A kerületi SzMSz szerint a polgármester akadályoztatása esetén a korelnök hívhatja össze az alakuló ülést. A jogszabályok szerint az alpolgármestereket a polgármester javaslatára választják meg, és ha Kiss letartóztatásban marad, a javaslatát megteheti írásban is, de nem biztos, hogy azt a képviselő-testület és a kormányhivatal elfogadja majd. Ha kifogást emelnek, az ügyben a Kúria dönt.

Kisst első körben 30 napra tartóztatták le, de Zamecsnik Péter szerint az eljárás fél-háromnegyed évig is eltarthat, addig az ügyészség valószínűleg azt szeretné, ha nem engednék ki a polgármestert. Az ügynek összesen 16 gyanúsítottja van.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!