Egyelőre úgy néz ki, megtartják este a tűzijátékot

2024. augusztus 20. – 15:08

Másolás

Vágólapra másolva

„Úgy készülünk, hogy megtartjuk a tűzijátékot”

– mondta az operatív törzs nevében Kovács Zoltán az M1-nek. Kovács arról is beszélt, hogy látják a bizonytalanságot a légkörben, sok előrejelzés is erre utal, de közben süt a nap. „Nem látjuk még pontosan előre az estét, ezért úgy döntöttünk, hogy óránként értékeljük a helyzetet”. A rendőrség és a szervezők fel vannak készülve arra, hogy az időjárási viszonyokat figyelembe véve alkalmazkodjanak, tette hozzá.

A délutáni záporok és zivatarok miatt elsőfokú, citromsárga riasztást adott ki a HungaroMet, korábbi Országos Meteorológiai Szolgálat augusztus 20-ra. Az előrejelzés korábban úgy szólt, hogy a rossz idő főleg az ország északnyugati, nyugati részét fogja érinti, így Pest megyét is. A zivatarok átmeneti viharos széllökéssel és intenzív csapadékkal, adott esetben jégesővel érkezhetnek, ami köztudottan viszonylag kevésbé alkalmas tűzijátékra, ezért is várt az operatív törzs a döntéssel.

Az augusztus 20-i rendezvények lebonyolítását felügyelő operatív törzs reggel 7 órától ülésezik Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár vezetésével. Kovács azt mondta, az operatív törzs egész nap tanulmányozza az időjárási előrejelzéseket, és amennyiben kedvezőtlenül alakulna az időjárás, akkor a kora délutáni órákig meg fogják hozni a szükséges döntéseket az esti tűzijáték biztonságos megtartásáról. „A legfontosabb a biztonságos körülmények megteremtése, magyarán, ha a legkisebb esélye is van annak, hogy valami megzavarná az esti, több mint félórás tűzijátékot, akkor meg fogjuk hozni a szükséges döntéseket” – mondta az MTI-nek az államtitkár.

Tűzijáték vs vihar

Két éve kellett utoljára a tűzijátékot váróknak körmüket lerágva várni, hogy hogyan döntenek az előrejelzés fényében az ünnepség megtartásáról. 2022-ben elmaradt az ünnepi tűzijáték az előrejelzések miatt, de végül a vihar nem érkezett meg. Az akkori OMSZ előrejelzései alapján az utolsó pillanatig bizonytalan volt, hogy lesz-e vihar, ezért döntött az operatív törzs úgy, hogy biztonságosabb nem megtartani.

Miután aznap este nem érkezett meg a vihar, a kormánymédia gyorsan meg is találta a felelőst: az Országos Meteorológiai Szolgálatot. Ők úgy vélték, hogy az ünnep lebonyolítását irányító operatív törzs reggel még azt az információt kapta az OMSZ-től, hogy 75-80 százalék az esély az este kilenc óra körüli esőre vagy felhőszakadásra. Bár az OMSZ nem ígért 100 százalékos vihart, a kormány végül kirúgta a teljes vezetést.

2006-ban viszont pont abból lett baj, hogy nem hallgatott az akkori vezetés az OMSZ előrejelzésére, miszerint lehetséges vihar várható. A lehetséges vihar meg is érkezett, hatalmas vihar csapott le a fővárosra és az országra augusztus 20-án. Akkor közel másfél millió ember nézte a helyszínen a budapesti tűzijátékot, és ahogy tombolni kezdett a vihar, mindenki egyszerre akart elindulni. A kialakult káoszban több mint háromszázan megsebesültek, öten pedig meghaltak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!