Szakmájában elismert vezető került a Főkert élére

2024. augusztus 16. – 14:30

Másolás

Vágólapra másolva

Október elsejétől Dezsényi Péter vezeti a Budapesti Közművek Főkert Kertészeti Divízióját – áll a Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. (BKM) pénteki közleményében.

Dezsényi Péter okleveles kertészmérnökeként végzett a Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetemen. Mint írják, komoly vezetői tapasztalattal, és több, mint 20 éves park- és zöldtetőépítési múlttal rendelkezik. A Kertész Unió Zrt. vezérigazgatói pozíciójából érkezik a Budapesti Közművekhez, de korábban dolgozott a Főkert kutatási és fejlesztési főtanácsadójaként is. Vezetői feladatai mellett a bécsi BOKU (Universität für Bodenkultur, Institut für Ingenieurbiologie und Landschaftsbau) vendégoktatója és a budapesti Tájépítészeti, Településtervezési és Díszkertészeti Intézet (MATE Budai Campus) előadója is volt.

Bardóczi Sándor főtájépítész pénteki Facebook-posztjában így ír a kinevezésről:

„A Főváros vezetése és a BKM vezérigazgatója megtisztelt azzal, hogy kikérték a véleményem, kit tartok alkalmasnak a FŐKERT kertészeti divíziójának vezetésére a főigazgató felmentését követően. Ami még megtisztelőbb, hogy a tanácsomat meg is fogadták és elindulhatott egy párbeszéd Dezsényi Péterrel arról, hogy vállalná-e ő a FŐKERT főigazgatói posztját. Ehhez fontos tudni két dolgot. A FŐKERT a Budapesti Közművek Zrt kertészeti divíziója, nem különálló entitás, ami a nyílt pályázatot indokolttá tenné. Dezsényi Péter pedig egy olyan, a piacon sokszorosan bizonyított kertész vállalkozó, akinek egy biztos, és számára nagyobb jövedelmet biztosító cégvezetésről, sőt magáról a cégről kellett ahhoz lemondania, hogy cserébe kapjon egy gyakran nemtelen támadásokkal járó közfeladatot, ami viszont az ő kertészmérnöki szakmájának a legmagasabb csúcsa.” Illetve:

„Dezsényi Pétert a saját szűkebb szakmájában 10 kertészből kis túlzással 11 ismeri, a tájépítészek közül pedig mondjuk 10 tájépítészből 9 biztosan.”

Ezt az állítást le is teszteltük: a Telex villámkérdést tett fel Dezsényről szakmabelieknek, akik egyhangúan „kiváló szakemberként és nagyon jófejként” jellemezték.

A kinevezés előzménye az, hogy június 28-án kirúgták Zakar Andrást, a Főkert főigazgatóját, a Telexnek nyilatkozó több forrás szerint ráadásul még meg sem indokolták mindezt az ugyancsak nagy szakmai elismerésnek örvendő Zakarnak. A kirúgás hátteréről a Budapesti Közművek (BKM) Zrt. sajtóosztálya és a Fővárosi Önkormányzat mélyen hallgatott, kirúgása körülményeiről sokáig Zakar sem nyilatkozott, végül szóba állt a Blikk-kel, és azt mondta: nem kapott hivatalos magyarázatot arra, hogy miért rúgták ki, telefonon sem ér el senkit.

Az indokolás nélküli, igaz, nem rendkívüli kirúgás mindenképpen barátságtalan körülmények között zajlott: a közlés után Zakar András már nem is mehetett vissza az irodájába (hivatalosan ez azt jelenti, hogy a felmondási időre felmentették a munkavégzés alól), és közvetlen főnöke, Bardóczi Sándor sem tudott a készülő akcióról.

Az ügyre rálátó forrásainktól végül azt tudtuk meg július második felében, hogy az ügy hátterében a főváros kaszálási szerződéseinek átalakítása áll. Nekünk így nevezték, de gyakorlatilag közterek, temetők, utak menti fűnyírásáról van szó. Erről részletesen ebben a cikkben írtunk.

Dezsényi Péter a Magyar Kertépítők Országos Szövetsége és az Európai Zöldtető Szövetség elnökségi tagja, 13 éve a zöldtető és Zöldfal Építők Országos Szövetségének elnöke. Számos szakmai díjat kapott, többek között Építőipari Nívódíjat a Green House Irodaház tetőkertjeiért.

A Főkert leendő főigazgatója részt vett a budapesti FATÁR alkalmazást megalapozó fakataszteri rendszer bevezetésében. Komoly szerepe volt az első magyarországi biodiverz zöldtetők tervezésében és építésében, valamint a városi zöld infrastruktúra ökologikus szemléletű, természetközeli technológiáinak hazai adaptálásában.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!