Újabb öt gyanúsítottat hallgattak ki az óbudai korrupciós ügyben

2024. augusztus 15. – 09:32

Másolás

Vágólapra másolva

Újabb öt embert hallgattak ki gyanúsítottként az óbudai korrupciós ügyben, közülük hárman őrizetben vannak. A nyomozó főügyészség szerdán több helyszínen – köztük a Budapest Főváros III. Kerület Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat épületében, valamint több önkormányzati cégnél – végzett kutatást és lefoglalást, írja a főügyészség sajtóközleménye.

A nyomozók kihallgatták dr. Kiss László III. kerületi polgármestert, egy önkormányzati vezetőt, valamint a polgármesteri hivatal egy korábbi alkalmazottját: ők jelenleg őrizetben vannak, letartóztatásuk elrendelését indítványozta az ügyészség. A DK politikusa, Kiss László szerdán még úgy fogalmazott, hogy abszurdnak tartja a gyanúsítást.

A megalapozott gyanú szerint dr. Kiss László a 2019. októberi polgármesterré választását követően megállapodott egy ismerősével, hogy az érdekeltségébe tartozó cégek rendszeresen megbízásokat kapnak az önkormányzattól, amiért cserébe neki és további – az önkormányzatnál dolgozó – hivatalos és nem hivatalos személyeknek pénzt kell visszafizetni.

Ehhez az önkormányzat fiktív, túlárazott szerződéseket kötött több, erre a célra létrehozott gazdasági társasággal. A valóságban a színlelt vállalkozási szerződésekben írt szolgáltatást, termékbeszerzést nem a szerződő cégek, hanem más gazdasági társaságok teljesítették a szerződésben vállalt árnál alacsonyabb összegért. Esetenként a vállalt munkát az önkormányzat alkalmazottai végezték el.

Kisst hivatali visszaélés, bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés, illetve egyéb bűncselekmények elkövetésével is gyanúsítja a főügyészség. Az ügy további két újabb gyanúsítottja egy III. kerületi önkormányzati képviselő, valamint az egyik érintett gazdasági társaság ügyvezetője. A korábban már letartóztatott óbudai alpolgármester letartóztatását október végéig hosszabbította meg az ügyészség.

Márciusban írtuk meg, hogy a KNYF szerint fiktív szerződéseket köthettek Óbuda önkormányzatával, ezért indult nyomozás az ügyben. Március 7-én vesztegetést állítva elkövetett befolyással üzérkedés bűntette és más bűncselekmények miatt négy személyt vettek őrizetbe. Az ügyben még sok a kérdés, de az önkormányzat által nyilvánosságra hozott papírok alapján NER-közeli reklámcégek is lehetnek érintettek az ügyben.

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata szerda reggel adott ki közleményt arról, hogy „A mostani nyomozati cselekmények a márciusban, az önkormányzati választási kampányban zajlott kutatások folytatásai, amelyek egy 2022-es, az akkori országgyűlési kampányban indított ügyhöz kötődtek. Ismét megerősítjük, hogy az önkormányzat valamennyi szerződése szabályos és valós teljesítésen alapul, ami kizárja a jogszerűtlenséget vagy a fiktivitást”. Az önkormányzat nehezményezte, hogy a nyomozás alatt szerintük nem kaptak rendes tájékoztatást.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!