Közel ezer háziorvos hiányzik a hazai körzetekből

2024. augusztus 14. – 16:19

Másolás

Vágólapra másolva

Az utóbbi másfél évben közel ötven százalékkal növekedett a legalább hat hónapja betöltetlen háziorvosi praxisok száma, derül ki a Válasz Online cikkéből. A lap szerint 2016-ban még 252 ilyen szolgálat volt, tavaly augusztusban már 659. A folyamat azóta pörgött fel igazán,

januárban már 826, augusztus 9-én 910 háziorvos hiányzott a rendszerből.

A kormány az utóbbi években nekilátott a háziorvosi ellátás átalakításához, amiről ebben a cikkünkben írtunk bővebben. A reformcsomag egyik következményeként a háziorvosi rendelőket a kormány elveszi az önkormányzatoktól, szerintük ugyanis az ellátórendszer problémái pont abból fakadnak, mert így rengeteg felesleges új praxis jött létre. A kormány álláspontja szerint a rendszer széttöredezett, az önkormányzatok összefogás helyett egymás elől viszik el a háziorvosokat. Takács Péter államtitkár szerint emiatt felül kell vizsgálni a praxisjogot, a szolgálatokat pedig el kell venni az önkormányzatoktól, és központosítani, a járások alá kell rendezni őket.

Ez azt is jelenti, hogy sokaknak az eddig gyalog tízpercnyire levő háziorvosi rendelő helyett a jövőben a járási egészségközpontokba kell majd bejárniuk, a körzetek összevonásával és beolvasztásával pedig egyre túlterheltebbek lesznek a háziorvosok. Eközben egyre csökken azoknak a száma, akik újonnan háziorvosként helyezkednek el vagy praxisukban maradnak. Láposi Szilárd, a Magyar Orvosi Kamara Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei elnöke szerint egyre kevesebb fiatal választja a háziorvosi praktizálást, ehelyett inkább egy nagyvárosi kórházban kezd el dolgozni, vagy elhagyja az országot.

Emiatt egyre kisebb a 35 év alatti háziorvosok aránya, a cikk az orvosi kamara tavalyi adatai alapján azt írja, akkor éppen eggyel több 35 évnél fiatalabb háziorvos volt Magyarországon, mint 85 évnél idősebb, a háziorvosok közel 40 százaléka pedig betöltötte már a 65. életévét. A Válasz Online azt írja, ezek hatására egyre ürülnek a háziorvosi praxisok – a fővárosban például öt éve még tíz alatt volt a betöltetlen körzetek száma, jelenleg 86. A lap szerint az okok között országosan ott szerepel a koronavírus-járvány, amikor sok háziorvos nyugdíjba vonult, és a kötelező központi ügyeleti rendszer kialakítása is.

A fentiekből következik az is, hogy a korábban milliókért megvásárolt háziorvosi praxisok gyakorlatilag eladhatatlanná váltak. Ahogy például májusban megírtuk, a Vas megyei Vép gyermekorvosa hónapokig árulta praxisát mindössze öt forintért, mégsem talált rá vevőt. Tavaly augusztusban pedig az is kiderült, hogy Győr mellett öt alsó-szigetközi településen több mint fél éve nem találnak gyermekorvost a távozó helyére. Az új ügyeleti rendszer bevezetéséről és a lehetséges problémákról ebben a cikkünkben írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!