Öt forintért adná el praxisát egy gyerekorvos, de még így sem talál vevőt

2024. május 11. – 21:13

Másolás

Vágólapra másolva

Hiába hirdeti praxisát jelképes összegért, mindössze öt forintért a Vas megyei Vép gyermekorvosa, Garda Károly, február óta nem tudja eladni. Vépen felújított rendelő és szolgálati lakás várná az új orvost, de egyelőre nincs jelentkező. Az RTL riportja szerint Garda több mint harminc éve szolgál a Szombathely melletti kisvárosban, a hetvenöt éves orvoshoz körülbelül 1100 gyerek tartozik.

A gyerekorvos augusztusban megy nyugdíjba. „Korábban megfogalmaztam, hogy ha elérem az ötvenedik évet a szakmában, akkor le kell tenni a lantot. Csak nem az valósult meg, amit akkor gondolt az ember, hogy majd itt, a fiatal kollégáknak át tudom adni a praxiskört.” Sok szülő már a környékbeli településeken keresgél, de gyerekorvos máshol sincs, legfeljebb csak a környékbeli nagyvárosokban, mondja Kovács Péter polgármester.

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) háziorvosi tagozatának elnöke, Keczéry Attila szerint a probléma nem egyedi, eddig évente 10-30 körüli számmal csökkent a háziorvosi praxisok száma, de az elmúlt években a folyamat felgyorsult. A legnagyobb baj pedig épp a gyermekorvosi részen van, Keczéry szerint ott gyakorlatilag senki nem talál utódot maga helyett.

Tavaly augusztusban írtunk arról, hogy Győr mellett öt alsó-szigetközi településen több mint fél éve nem találnak gyermekorvost a távozó helyére. A vépi ajánlathoz hasonlóan itt is lakással és kedvezményekkel próbáltak utódot találni, hiába. A gyermekorvoshoz összesen 2400 gyerek tartozott, a problémát átmenetileg helyettesítőkkel oldották meg. A bajt tetézte, hogy a felnőtt háziorvos is akkoriban távozott.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!