Tamást mindig várta haza az édesanyja, nem megkönnyebbülés tudnia, hogy meghalt

Legfontosabb

2024. augusztus 1. – 23:02

Tamást mindig várta haza az édesanyja, nem megkönnyebbülés tudnia, hogy meghalt
Fotó: Police.hu

Másolás

Vágólapra másolva

„Tomi gyakran járt lovagolni a vadasparkba, azon a napon is odament. De nem ért haza” – mondja a 24 év után megtalált Till Tamás másodunokatestvére abban a bajai utcában, ahol a kisfiú holttestét megtalálták. Hozzáteszi, a 11 éves fiú rendszeresen járt lovagolni, így gyakran tette meg az utat a vadasparkba. A Bokodi út, amerre a fiú tekert, a rokon szerint már 24 éve is forgalmas volt, de a szülei elengedték, mert „talpraesett gyerek volt, megbíztak benne”.

„Most mindenki erről beszél Baján” – teszi hozzá Till Tamás rokona, aki szerint az, hogy a jelek szerint tényleg Tamás maradványaira bukkantak „nem megkönnyebbülés. Meghalt.” Mint meséli, a fiú anyja az elmúlt 24 évben végig reménykedett, hogy egyszer majd hazatér a fia. A család viszont teljesen biztosat csak akkor tudhat, ha a DNS-vizsgálat megerősíti, hogy valóban Tamás csontmaradványait találták meg. Az eltűnése utáni években ugyanis kétszer is felmerült a nyomozás közben, hogy Tamás nyomait találták meg, de mindkétszer kiderült, hogy mégsem az ő maradványai kerültek elő.

A terület, ahol megtalálták a fiú holttestét, Baja külső, ipari részén van. Egy poros út vezet be ide, W. József egykori háza pedig az úton az egyik első. Az épületet kamera őrzi, kutyák viszont már nincsenek: a helyiek szerint W. József állítólag azokkal védte a házát, hogy ne menjen be oda senki. W. József 2021-ben, nyolcvanegy éves korában öngyilkos lett. A Blikk úgy tudja: a kamerák felvették azt is, ahogy véget vetett az életének. A férfi halála után a házat eladták, pár éve már egy német misszionárius család él ott.

Az egyik szomszéd szerint W. József és felesége együtt laktak ott, „aztán az ember súlyos beteg lett, amiatt felakasztotta magát, a nő pedig elköltözött”. A párról sokat nem tudtak a szomszédok sem, „köszönőviszonyban voltunk, szép volt a portájuk, rendben tartották, normális emberek voltak. Nem gondoltuk, hogy Józsefnek ilyen titka van”. W. József aktív volt idős korában is. Esztergályos vállalkozását vitte utolsó éveiben is – mondta a szomszéd, aki nem tudja, vajon a feleség tudott-e a férj titkáról.

24 év után bukkant elő

Az Országos Rendőr-főkapitányság csütörtökön jelentette be, hogy egy bajai tanyán megtalálták a 24 éve eltűnt Till Tamás holttestét. Till Tamás 11 éves korában, 2000. május 28-án tűnt el, miután biciklivel elindult a közeli vadasparkba. Miután a megbeszélt időpontra nem ért haza, a szülők hívták a rendőrséget. Az első bejelentést a rendőrség nem vette komolyan, arra számítottak, hogy a gyerek majd előkerül, pedig 14. életévét még be nem töltött személy esetén már 2000-ben is azonnal el kellett volna rendelni a körözést. A rendőrség csak 24 órával később eszmélt rá, hogy baj lehet, ám akkor már késő volt, a nyomok kihűltek.

Három hónappal később megtalálták a fiú kerékpárját a bajai tanya közelében. A biciklin a bűnügyi technikusok sem idegen DNS-nyomot, sem sérülést nem találtak. Emiatt elvetették azt a korábbi feltételezést, hogy a bicikliző kisfiút az úton valaki elgázolhatta, és ezért rejthette el a holttestet.

Huszonnégy év elteltével, idén június 11-én a rendőrség a Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészségtől kapott új információt az ügyről. Azt tudták meg, hogy a bajai gyerekotthon egykori lakója – talán pénzért, talán fenyegetés hatására – részt vett 2000-ben egy gyermek holttestének elásásában. A rendőrök így jutottak el K. Péter személyéhez, aki 2011-ben öngyilkos lett. A férfi környezetében élők erősítették meg, hogy ő vehetett részt 2000-ben egy gyermek elhantolásában.

Mint kiderült, K. Péter és János nevű társa abban az időben W. József bajai tanyáján dolgoztak. W. József egy alkalommal arra kérte meg K. Pétert, hogy sürgősen segítsen lebetonozni egy melléképületet a tanyáján. Amikor K. Péter tolta a talicskát a betonnal, annak kereke egyszer megbicsaklott egy bűzt árasztó fóliában, amelyből egy gyerekholttest került elő. Először értetlenkedett a vállalkozó, majd pénzt ígért, aztán megfenyegette Pétert, hogy hallgasson, mert különben neki és a szintén a gyerekotthonban élő testvérének is bántódása esik. Egy vallomás szerint W. József valami miatt 200 ezer forintot fizetett az ásásban neki segédkező K. Péternek.

K. Péter 2011-ben lett öngyilkos, W. József 2021-ben vetett véget életének – épp abban a melléképületben, ahol a gyermek holttestét elásták. A rendőrség az elmúlt huszonnégy évben közel ötszáz embert hallgatott ki, tizenöt emberen pedig poligráfos vizsgálatot is végeztek. Ennyi idő után rendkívül fontos fejlemény a holttest megtalálása, de ennek ellenére több kérdés most is megválaszolatlan. Máig nem tudható például, hogyan halt meg Till Tamás.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!