Hogy halt meg a 11 éves Till Tamás? Miért most találták meg a holttestet? – sok még a kérdőjel az ügyben

Legfontosabb

2024. augusztus 1. – 16:30

frissítve

Hogy halt meg a 11 éves Till Tamás? Miért most találták meg a holttestet? – sok még a kérdőjel az ügyben
A maradványok megtalálásának helyszíne – Fotó: Police.hu

Másolás

Vágólapra másolva

Nincs kizárva, hogy valaki vádalku reményében árulta el azt az információt, ami a rendőrséget elvezette a 24 évvel ezelőtt eltűnt Till Tamás földi maradványához. Legalábbis erre utal, hogy a rendőrség június 11-én a Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészségről kapta azt az információt, hogy a bajai gyerekotthon egykori lakója – talán pénzért, talán fenyegetés hatására – részt vett 2000-ben egy gyerekholttest elásásában.

A vádalkus verzió azért valószínűsíthető, mert a vádalku esetében az ügyészség kezében van a döntés. A köznyelvben használt „vádalku” intézménye 2003 óta ismeretes a magyar büntetőeljárásban. Azért tettük idézőjelbe a vádalkut, mert a magyar jog nem ismeri ezt a kifejezést. A vádalku lényege, hogy valaki, aki ellen büntetőeljárás folyik, még az eljárás közben, tehát a vádemelés előtt alkut köt az ügyésszel, a vezető ügyész jóváhagyásával.

Az alku lényege, hogy megszüntetik ellene az eljárást, de „cserébe” segít egy olyan bűncselekmény „megoldásában”, amelynek felderítéséhez az ellene folyó ügynél jelentősebb bűnüldözési vagy nemzetbiztonsági érdek fűződik. Tehát ha például valakit lopáson kapnak, de ő egy emberölési ügyről tud olyan információval szolgálni, amellyel meg lehet oldani a gyilkossági ügyet, akkor a vádalku keretében megszüntethetik ellene a lopás miatt indult eljárást.

Így tehát nem lehet kizárni, hogy a Till Tamás eltűnésének ügyében is ez történt. És nem is életszerűtlen, hogy például a bajai gyermekotthon egyik egykori lakója rendelkezett azzal az információval, ami áttörést hozott az ügyben. De ha vádalku is áll a háttérben, lehet, hogy soha nem tudjuk majd meg, ezek nagy része ugyanis titkos.

Till Tamás 2000. május 28-án tűnt el Baján. Biciklivel ment el otthonról, de sosem tért vissza. A rendőrség csütörtökön sajtótájékoztatón közölte, hogy 24 év elteltével megtalálták a fiú földi maradványait. Erről bővebben ebben a cikkünkben olvashatnak. A rendőrség egy videót is közzétett az esetről, azt itt tekinthetik meg.

Nem biztos, hogy meg tudják majd állapítani a halál okát

Bár Till Tamás földi maradványát megtalálták, végérvényesen csak a genetikai vizsgálatok lezárulta után lehet kijelenteni, hogy valóban őt találták meg. Ennek ellenére még vannak megválaszolatlan kérdések. Például az, hogy mi vezetett a fiú halálához.

A Telexnek egy név nélkül nyilatkozó orvosszakértő azt mondta: ennyi év elteltével a földi maradványban valószínűleg nincsenek lágy szövetrészek, ezért aztán csak a csontokból lehet következtetni arra, mi történhetett.

Igen ám, de ez alaposan korlátozza a szakértők munkáját, miután ők csak a csontok állapotából tudnak majd következtetéseket levonni. Ilyenkor azt nézik, hogy a csontokon van-e traumás elváltozás, olyan törés, amit trauma okozhatott – például az, hogy egy autó elgázolta. A nyelvcsonttörés pedig utalhat arra, hogy a gyermeket esetleg megfojtották. Mindenesetre ha szűkösek a szakértők lehetőségei, akkor elképzelhető, hogy a halál okát nem tudják teljes bizonyossággal megállapítani.

Az nem példa nélküli, hogy egy eltűntként nyilvántartott emberre, aki gyilkosság áldozata lett, évek múlva, bebetonozva találnak rá a rendőrök. A kilencvenes évek alvilágának egyik ismert alakjának, Szlávy Bulcsúnak például 1997-ben veszett nyoma. Holttestét a rendőrök hét évvel később egy budai villa garázsa alatt, bebetonozva találták meg. Ennél az esetnél egyértelműen bebizonyosodott, hogy a széles körben csak „Balaton királyaként” emlegetett férfit lelőtték, ez okozta a halálát.

Mindenesetre ha kiderül, hogy Till Tamást meggyilkolták, akkor sem mindegy, hogy a halálához mi vezetett. Ennyi év elteltével ugyanis akár el is évülhetett az emberölés ügye, ha az nem minősített. Tehát például ha Till halálát az okozta, hogy véletlenül elütötte egy autó, és a gázoló a felelősségre vonás elől menekülve inkább elrejtette a holttestet, akkor az más minősítés alá esik, mintha szándékosan meg akarta ölni. De ha nem közlekedési balesetben halt meg, akkor sem mindegy, hogy aki megölte, miért és hogyan ölte meg. Nem mindegy, hogy valaki hirtelen felindulásból vagy például előre kitervelten követ el egy emberölést.

Azt tudják, hogy kik ásták el. De mi történt előtte?

Noha a rendőrség emberölés miatt nyomoz, a Till-ügyben egyelőre csak annyi bizonyos, hogy tanúvallomások szerint a fiú eltűnésének idején 60 éves helyi vállalkozó, W. József és egy neki alkalmi munkát vállaló fiatalember, K. Péter ásta el és betonozta be a holttestet. Csakhogy már sem W. József, sem K. Péter nincs életben: utóbbi 2011-ben, előbbi 2021-ben lett öngyilkos.

Az eddig ismert információk szerint W. József kérte meg K. Pétert, hogy segítsen neki betonozni, és a fiatalember csak a munka során döbbent rá, hogy a munka helyszínén egy gyermek holtteste van elrejtve. Emiatt számonkérte a vállalkozót, aki először értetlenkedett, majd pénzt ígérve és fenyegetve bírta rá K. Pétert a hallgatásra. Valószínűleg 200 ezer forint hallgatási pénzt fizetett neki, de az, hogy K. Péter és W. József halála után mindez kiderült, azt bizonyítja, hogy K. Péter mégsem hallgatott, és a szörnyű titkát megosztotta mással is.

Azt azonban egyelőre nem lehet tudni, hogy W. József okozta-e a fiú halálát, vagy ő „csak” a holttest eltüntetését végezte. És ha a vállalkozó is okozta Till halálát, egyelőre azt sem tudni, hogyan tette ezt. Az egyik lehetséges verzió, hogy a fiút W. József esetleg egy gépjárművel elgázolta, majd azért, hogy ezért ne vonhassák felelősségre, eltüntette a holttestet. De ha így történt, kérdés az, hogy a balesetben halt-e meg a fiú, vagy W. József a baleset után esetleg végzett vele.

A Szabad Föld cikke Till Tamás ügyéről a 2009. január 30-i számban – Forrás: Szabad Föld / Arcanum
A Szabad Föld cikke Till Tamás ügyéről a 2009. január 30-i számban – Forrás: Szabad Föld / Arcanum

Utóbbira van példa a magyar kriminalisztika történetében. Három évvel Till Tamás eltűnése után Győr közelében találták meg egy korábban eltűnt 23 éves pincérnő, Tompa Eszter holttestét. A nőt megfojtották. Csakhogy a gyilkos utáni nyomozás hosszú időn át eredménytelen volt, a Tompa-gyilkosság évekig a felderítetlen emberölések közé tartozott.

Tizennégy év elteltével jött az áttörés: 2016-ban derült ki, hogy egy férfi DNS-e egyezik a Tompa-gyilkosság helyszínén talált mintával. Ez úgy derült ki, hogy a gyanúsított egy kutyalopási ügybe keveredett, ezért rabosították, a DNS-e pedig egyezést mutatott azzal a mintával, amit a gyilkosság helyszínén rögzítettek. A férfi beismerte a gyilkosságot. Elmondta, hogy vezetés közben a telefonját nyomkodta, emiatt nem vette észre a nőt, akit elgázolt. Félt a következményektől, nem akart börtönbe menni, ezért úgy döntött, eltünteti a testet. Betette a kocsijában, ám később Tompa Eszter eszméletre tért – ekkor a férfi megfojtotta őt. Tompa Eszter gyilkosát életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélték, legkorábban 2033-ban vizsgálják felül, hogy szabadon engedik-e.

A Till-ügyben a „közlekedési szálat” is vizsgálja a rendőrség. Ez a szál azért is érdekes, mert Till Tamás eltűnése után ez volt az első olyan teória, amit a rendőrség feltételezett. Tehát azt, hogy a fiút esetleg elgázolta valaki. Ám ezt a szálat gyengíti, hogy három hónappal Till Tamás eltűnése után a rendőrök megtalálták a fiú kerékpárját (egyébként W. József ingatlana közelében), ám azon a bűnügyi technikusok sem sérülést, sem idegen DNS-nyomot nem találtak, így a gázolásos verziót a rendőrök akkor elvetették.

Két érintett, két öngyilkosság

Bár a Till-ügyben tartott csütörtöki sajtótájékoztatón nem volt róla szó, de valószínűtlen, hogy W. József és K. Péter esetében a nyomozók ne vizsgálnák a halálukat. Merthogy mindketten öngyilkosok lettek, és ismerve a sötét múltat, nem lehet kizárni, hogy az öngyilkosságuk ezzel összefüggött.

A W. Józsefnek segédkező K. Péter halálának körülményeit azért is érdemes tisztázni, mert 11 évvel azután történt, hogy Till Tamást bebetonozták. K. Péter mindezért pénzt kapott, de ha hinni lehet az ismerőse által a rendőrségen tett tanúvallomásnak, akkor W. József meg is fenyegette. Éppen ezért nem mindegy, hogyan, milyen körülmények között halt meg K. Péter tizenegy évvel a történtek után.

Az ilyen típusú bűncselekményeknél ugyanis egyáltalán nem ritka, hogy az elkövető az idő múlásával egyre jobban tart attól, hogy aki ismeri a titkát, az esetleg elárulja, kiadja őt a rendőrségnek, ezért végez vele. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy K. Péter halálához köze lett volna W. Józsefnek, különösen akkor, ha a közigazgatási eljárásban teljes bizonyossággal megállapították, hogy öngyilkosság történt. Mindenesetre egy ilyen horderejű ügyben, ahol minden részletet tisztáznia kell a nyomozóknak, egészen biztos, hogy K. Péter halálának körülményeit is megvizsgálják, vagy már meg is vizsgálták.

Igaz, az efféle öngyilkosságok mögött általában lelkiismereti okok állnak. Ahogy telnek az évek, úgy egyre nehezebb egy ilyen súlyos titkot őrizni, már csak azért is, mert Till Tamás eltűnésének ügye az egész ország előtt ismert volt, a fiú családja végig reménykedett abban, hogy a gyermek előbb-utóbb előkerül. Ez a lelki teher K. Péter halálára éppúgy magyarázat lehet, mint W. József öngyilkosságára.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!