Visszavonták Sztojka Attila roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos kinevezését

2024. augusztus 1. – 06:58

Visszavonták Sztojka Attila roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos kinevezését
Sztojka Attila roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos beszédet mond a II. Kárpát-medencei Cigánymissziós Konferencián Békésben – Fotó: Lehoczky Péter / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

A kormány Sztojka Attila roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos kormánybiztosi kinevezését visszavonja – olvasható a szerda este megjelent Magyar Közlönyben.

A kormánybiztos kinevezésének visszavonása csak szeptember 1-től lesz hatályos. Azt nem tudni, hogy valaki követi-e a pozícióban, vagy esetleg a jövőben nem lesz roma kapcsolatokért felelős kormánybiztosa a kormánynak.

Sztojkát 2022 júniusában második alkalommal is kinevezték kormánybiztosnak, annak ellenére, hogy akkor év elején szivárgott ki egy hangfelvétel, amin Sztojka szerződéseket és támogatásokat helyezett kilátásba egyes ORÖ-képviselőknek, ha a kormány számára megfelelő jelölt lesz a listavezető a roma nemzetiségi listán.

A felvétel szerint a kormánybiztos arról beszélt a meghívott képviselőknek, hogy nem fognak rosszul járni, ha a megfelelő listavezetőre szavaznak. A jelenlévőket ugyanakkor arra is figyelmeztette, hogy „BM-esként mindenkiről tudok sok mindent. Azt is tudom, hogy mikor beszélt kivel, meg hogyan.” Sztojka később állította, hogy csak a roma önkormányzat csődközeli helyzetéről és a roma akadémiáról beszélgettek.

Egy másik felvételen pedig azt mondta a kormánybiztos, hogy ha nem az Orbán-kormány megy tovább, a romaügynek vége, ami azt jelentette volna, hogy a romaügyet „vagy a Jobbik veszi át, vagy a melegek”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!