Ha Orbán bukik, a romaügyet vagy a Jobbik veszi át, vagy a melegek – mondta a Fidesz romaügyi biztosa

2022. január 12. – 15:44

Másolás

Vágólapra másolva

A Népszava újabb részleteket közölt az alapján a kiszivárgott hangfelvétel alapján, amin Sztojka Attila romaügyi kormánybiztos, a Belügyminisztériumhoz tartozó Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság főigazgatója beszél.

Sztojka korábban azt mondta szűk körben, szerződéseket és támogatásokat ígér az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) minden „körön belül lévő” képviselőjének. És arról is beszélt, hogy ő a Belügyminisztérium alkalmazottjaként mindenkiről tud mindent. Hogy „ki, mikor, mennyit, hogyan, mire”, mindenkiről tudnak mindent a legapróbb részletekig. Valamint úgy fogalmazott, „van egy mondás a BM-en belül, sőt a kormányzaton belül is: aki a család tagja, azt családon belül kezeljük, de kívül ezt senki nem érezheti”. Erre egyébként a Belügyminisztérium azt írta a Telexnek, hogy Sztojka „a nemzetbiztonsági szolgálatok, bűnüldöző szervek nemzeti minősített dokumentumainak megismerésére nem jogosult”.

A Népszava által szerdán közölt újabb részletek szerint a több mint háromórás beszélgetésen Sztojka szóba hozta Farkas Flórián fideszes parlamenti képviselőt, a Lungo Drom elnökét is, akit szerinte a körülötte lévő botrányok „tömkelege” miatt „nem lehet újraépíteni”. Ő már lejáratódott nem csak a cigányok, hanem, ami a legrosszabb, párttársai körében is – tette hozzá.

Sztojka azt is jelezte, az ORÖ kormánypárti tagjainak programjai megfelelő finanszírozásra számíthatnak. Az ORÖ helyzetét szerinte stabilizálni kell, a Belügyminisztérium 527 millió forintos követelése ugyanis, amit vissza kell fizetni, csődveszéllyel fenyeget.

Szerinte az ORÖ-ben nincsenek rendben a kifizetések. „Elmondom ebben a körben, máshol nem fogom elmondani” – kezdte. A képviselői tiszteletdíjak mellett a foglalkoztatási intézetben van egy „másik szerződésetek, vagy a hozzátartozótoknak”. A tragédia az – tette hozzá –, hogy „ez összeférhetetlen, ez hűtlen kezelést jelent.”

Ha nem az Orbán-kormány megy tovább, a romaügynek vége – mondta. Két dolog lehet szerinte: a romaügyet „vagy a Jobbik veszi át, vagy a melegek”. Sztojka Attila okfejtése értelmében „az a lényege a meleglobbinak, hogy a romaügyre ráülve legalizálja magát”. (Ezt abból szűrte le, hogy szerinte az uniós felzárkózási stratégiában a melegek helyzete is teret kap.) A Jobbik pedig semmi mást nem akar, „csak kinyírni”.

Márki-Zay romaügyi referense: Sztojkáék kufárok, pénzért akarják megvenni a roma becsületet

Sztojka kijelentéseinek apropóján kedden sajtótájékoztatón tartott Lőcsei Lajos, a Momentum politikusa, és Lakatos Béla az MMM roma ügyekért felelős referense.

Lőcsei szerint ismét bebizonyosodott, hogy Sztojka visszaél hatalmával, és csak egy szűk kör érdekeit képviseli. Pedig arra kellene törekednie, hogy minél több nehéz helyzetben lévő gyerek tudjon felzárkózni, és minél több ember tudjon minőségi munkához jutni. Ezzel szemben Sztojka néhány képviselő megfélemlítésével akarja megtámogatni az ő és párttársai hatalmi ambícióit – mondta. Lőcsei szerint Sztojkának le kell mondania, és bocsánatot kell kérnie.

De a momentumos politikus attól tart, ebben az ügyben sem lesz érdemi vizsgálat, ahogy nem lett a Farkas Flórián-féle Híd a munka világába nevű korrupciógyanús program esetében sem. Lőcsei szerint ehhez kormányváltás kell.

Lakatos Béla, a Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) roma ügyekért felelős referense szerint Sztojka úgy tekint az ORÖ tagjaira, mint öntudatlan, a saját értékeiket pénzért áruló egyénekre. Önálló vélemény és gondolkodás nem szükséges, a kormányzati hűség elegendő – legalábbis Sztojka számára, mondta. Lakatos úgy véli, olyan mondatok hangzanak el a Népszava által idézett szövegben, mint egy maffiafilmben.

A cigány embereket megfigyelik, majd zsarolják és megfélemlítik – sorolta. „Bennünket megaláznak, lenéznek, elég volt az ilyen romaügyből. A roma társadalom önbecsülését vissza kell adni. (…) Ezek az emberek kufárok, olyan kufárok, akik pénzért akarják megvenni a roma becsületet” – mondta Sztojkáról Lakatos Béla, aki szerint Márki-Zay Péter programja lehetőséget ad a roma felnőtteknek és gyerekeknek is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!