Elindulna a korrupcióval vádolt Simonka György a 2026-os országgyűlési választáson

2024. augusztus 1. – 20:52

Másolás

Vágólapra másolva

2026-ban független jelöltként akar elindulni az országgyűlési választáson Simonka György. A korrupcióval vádolt volt Békés megyei fideszes országgyűlési képviselő június 9-én függetlenként, az Újítsuk Meg Pusztaottlakát Mozgalom tagjaként nyert a polgármester-választáson Pusztaottlakán, ahol 2006 és 2014 között egyszer már betöltötte a tisztséget. Győzelmét a politikai pályára való visszatérése egyik állomásának tartja, erről, valamint 2026-os ambícióiról a Magyar Narancsnak beszélt. „A Fidesz, a Tisza Párt és a DK ellen indulok a következő parlamenti választáson, és nyerni fogok” – jelentette be.

Simonka az indulást akkor határozta el, amikor idén januárban néhány ember tagdíjtartozása miatt feloszlatták a pusztaottlakai Fidesz-szervezetet. Az interjúban arról is beszélt, hogy szerinte a Fidesz–KDNP széthullott Békés déli részén. Úgy gondolja, Orbán Viktor nem fog megharagudni rá, ha elindul, „sokkal inkább talán elmosolyodik. Méghozzá azért, mert a körülötte lévő emberektől azt tudhatja, hogy Simonka György már egy lejárt lemez. Amikor győzni fogok, akkor ennek az ellenkezőjét fogom bizonyítani.”

Simonka az interjúban azt is megjegyezte, reméli, hogy 2026 tavaszára a felmentésével lezárul az ellene zajló büntetőper. Ellene és társai ellen 2019-ben emelt vádat a Központi Nyomozó Főügyészség, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalással és más bűncselekményekkel gyanúsították őket. A vád szerint összesen 1,4 milliárd forint kárt okoztak, Simonka az eljárásban ártatlannak vallotta magát. Szerinte politikai okból indult ellene eljárás koholt vádak alapján, mert mások érdekeit sértette sikeres forrásszerző tevékenységével.

A büntetőper több mint négy év után még mindig tart: a tárgyalások novemberben folytatódnak majd, a vád egyik legfontosabb tanúja, V. Gábor meghallgatásával. Az ügy koronatanújának számító J. Gábor neve már a Quaestor-ügyben is felbukkant, ő „szállította” a legendássá vált strómant, Orgován Bélát a becsődölt brókercég vezetőjének, Tarsoly Csabának. J. Gábor 2012-ben csatlakozott a Simonka-féle körhöz, többek között az volt a feladata, hogy a Simonka és társai által szőtt céghálóban szereplő társaságoknak stróman ügyvezetőket biztosítson.

Az ügyészség szerint J. Gábor is részt vett a korrupciós bűncselekmények elkövetésében, így a büntetőeljárás megindulásakor még gyanúsított volt, ám terhelő vallomásáért cserébe alkut kötött a vádhatósággal. A férfi a felszámolás alá került cégek vagyonkimentésében is közreműködött, ahogy a szereplők védekezésének megszervezésében is. A koronatanú szerint Simonka azt állította, hogy Kubatov Gábortól és Rogán Antaltól rendelkezett információkkal ügyéről. Vallomása szerint Simonka Györgynek Rogán Antal ajánlotta Bánáti János ügyvédet.

A Magyar Narancsnak adott interjú Simonka is felhozza Kubatov nevét: „Amikor 2021 végén és 2022 elején a párt vezetői közül többekkel leültem beszélgetni, köztük volt Kubatov Gábor is, sok minden ígértek nekem, és végül ezt kaptam cserébe. De kértek is tőlem. Többek között azt, hogy a bíróságon tartsam a szájam!” Arról, hogy ez pontosan mit jelent, nem mondott többet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!