A hajdú-bihari főispán kezébe adta a kormány a Pázmány kampuszfejlesztésének koordinálását

2024. július 30. – 16:03

Másolás

Vágólapra másolva

Nem a Budapest Főváros Kormányhivatalának fejét, hanem a Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatalt vezető főispánt jelölte ki a kormány a 2021-ben nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánított és kiemelten közérdekű beruházás, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem VIII. kerületi bővítésének koordinálására – az erről szóló rendelet hétfő este jelent meg a Magyar Közlönyben.

Az Orbán Viktor által szignózott rendelet a kihirdetés utáni nyolcadik napon lép hatályba, a folyamatban lévő közigazgatási hatósági ügyek is a Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatalhoz kerülnek.

A VIII. kerületi Palotanegyedet jelentősen átrajzoló Pázmány-projekt ügye évek óta húzódik. Az építkezés ellen a kezdetektől tiltakozó civilek és több lakó is azt szeretné elérni, hogy a Magyar Rádió régi épületei maradjanak, azokat hasznosítsák más célra, a Pázmány épületeinek pedig keressenek másik helyet. Egy áprilisi lakossági fórumon többen az új épületek magasságát és azok árnyékát tették szóvá, de a több ezer, a Palotanegyedre ömlő egyetemistának sem örül mindenki. A helyi civilek többek közt azt is kifogásolták, hogy olyan épületeket dózerolnának le, amik nemcsak fontos emlékek, hanem több közülük kifejezetten jó állapotban van. Kérdés, mennyi beleszólásuk lehet a tervekbe, miután Lázár János építési miniszter államtitkára, Lánszki Regő már tavaly decemberben kijelentette: „Nem tervezünk ebből visszalépni.”

A beruházás befejezését legutóbb 2027 szeptemberére ígérték, ami az eredeti tervek szerint 200 és 250 milliárd közti összegből valósulhat meg. A kormány nemrég 2025. december 31-ig tolta ki a Pázmány Campus előkészítésének határidejét.

A rádió régi épületeinek bontásával is járó új Pázmány Campus miatt a Józsefvárosi Önkormányzat februárban lakossági egyeztetést is kezdeményezett, bár az már korábban világossá vált, hogy a kampuszfejlesztés megvalósulását maximum lassítani tudja az önkormányzat és a helyi civil szervezetek. Józsefváros és az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) képviselői többször is találkoztak idén, illetve több lakossági fórumot is tartottak az ügyben, de a kerület szerint az ezeken elhangzott minisztériumi ígéretek a beruházáson érdemben nem változtatnak.

Pikó András kerületi polgármester a lakossági egyeztetés eredményének ismertetése után július elején a megállapodásnak megfelelően elküldte a javaslatait a minisztériumnak. Ezek között szerepel, hogy szükségesnek tartják a tervek módosítását, a Magyar Rádió értékkel bíró épületeinek megőrzését, a campus funkcióinak szükséges csökkentését, valamint mindezek előtt a tervezett bontások és építkezések hatását vizsgáló vizsgálatok elvégzését.

Lázár János ezután az építkezés fontosságát hangsúlyozva ajánlatot tett a VIII. kerület érintett részén lakóknak, felajánlotta a beruházás közvetlen szomszédságában lévő utcák társasházainak homlokzatának felújítását, közterületek, járdák, útburkolatok, közművek felújítását, zöldítést, fákat, cserjéket ígért, valamint azt írta, néhány ház lakóinak vételi ajánlatot is tesznek.

Pikó ezek után arról írt, azt elismerik, hogy komoly közterületi fejlesztés valósulna meg a projekttel a negyedben, ugyanakkor szerintük a most ott élők kivásárlását és otthonvesztését célozzák a fejlesztések, ők pedig nem támogatnak semmilyen olyan beruházást, mely a lakosság cseréjével vagy elvesztésével jár.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!